Egy hónap múlva dinnyeszezon

2016. május 30. 13:18 | Zsíros András

Közel tíz százalékkal nőtt tavalyhoz képest a görögdinnye termőterülete hazánkban. Az idei több mint 5500 hektár közel felét a dél-békési régió adja. Bár a szokatlanul hideg májusi időjárás az ország többi vidékén gondot okozott a növények fejlődésében, a helyi termelők szerint egy hónap múlva elkezdődhet a dinnyeszezon.

Tíz hektár, négyfajta dinnye. Medgyesegyháza határában mutatja a termőföldjét Maulis Pál, aki azt mondja, bár reményt keltően alakul az idei termés, csak a szerencsén múlt, hogy a májusi fagykárok elkerülték a környéket. „Azért ez idegesítő. És erre nincs biztosítás” – panaszolja.

A dinnyetermelők érdekképviselőjétől megtudtuk, főleg Tolna, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyére volt jellemző, hogy elfagytak a gyümölcsösök, itt a dinnye is megsínylette a hideget. A dél-békési tájkörzetet azonban elkerülte a kedvezőtlen időjárás. A nyár eleji meleg megérkezésével már azt is ki tudják számítani, mikorra várható a dinnyeszezon indulása. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint június 25-re várható az első megjelenés, július 1-jén pedig már a piacon lesz a magyar dinnye.

A szakember szerint a legjellemzőbb, úgynevezett tökre oltott dinnyéből biztonsággal elvárható a hektáronkénti 600-800 mázsa hozam. Békés megyében idén 2200 hektáron termelnek dinnyét. A jó termés érdekében a csapadékos májusi időjárás után napsütéses júniusban reménykednek a termelők.

FEL