Dinnyeálom: kilónként hatvan forint a cél

2016. április 29. 13:18 | Zsíros András

A zöldség- és gyümölcstermesztés aktuális kérdéseiről, valamint a kertészeti pályázati lehetőségekről is szó esett az ötödik alkalommal megrendezett Nemzeti Dinnyefórumon Medgyesegyházán. Az ágazat helyzetét Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette.

A kertészeti pályázati lehetőségeket ismertette Gubacsi Zoltán Medgyesegyházán, ahol ötödik alkalommal gyűltek össze a szakma képviselői a Nemzeti Dinnyefórumon. Feldman Zsolt felhívta a figyelmet, hogy a szigorodó ellenőrzési kötelezettségek miatt a termeléshez kötött támogatások kifizetése várhatóan kitolódik májusra. Hozzátette: a tervek szerint júniusban jelennek meg a kertészeti gépbeszerzésre fordítható pályázati kiírások, júliusban pedig a jégeső- és fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatásai.

- A támogatási szezon közepén vagyunk, tehát mindenkit arra biztatunk, hogy egyik oldalon a termeléshez kötött támogatásokat vegyék igénybe, a másik oldalon pedig most voltak a nagy kertészeti beruházási pályázatok. Bízunk benne, hogy minél több dinnyetermelő tudott akár mondjuk fóliás beruházás tekintetében megfelelő és jó pályázatot benyújtani. - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár
Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint a pályázati támogatásokon túl komoly segítséget jelente, ha az ágazat is részese lehetne a kormányzat ÁFA-csökkentési programjának. Oravecz Tamás
szerint a dinnye is az alapvető élelmiszerek közé tartozik, éppen ezért ha olcsóbban adhatnák a terméket, több fogyna belőle. Hozzétette: a kormányzati marketing segítséggel tíz százalékkal növekedett a fogyasztás, de az se ártana, ha 20%-kal olcsóbb lenne a zöldség. A szezon elejét meghatározó dél-európai kezdőárak 40 eurocent körül alakulnak, a tapasztalatok szerint a magyar dinnye megjelenése idejére ez 10 eurocent környékére esik. A szakemberek ennek duplájával 20 eurocenttel, azaz kilónként 60 forintos felvásárlási árral lennének elégedettek. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy idén is megállapodás szülessen az áruházláncokkal arról, hogy a hazai dinnye beérésekor leállítják az importot. 

Ezek is érdekelhetik

FEL