Megkezdődött a dinnyeszezon

2016. július 14. 04:17 | Laczkó Viktória

Az idei évben országunkban 6000 hektáron termesztenek dinnyét a gazdák, ezen a területen 240.000 tonna termés várható, amiből mintegy 80.000 tonna kerül exportra. Az áprilisi fagy Dél-Békést elkerülte, az itteni termésben az esőzés és jégverés okozott kárt.

Megkezdődött a dinnye szedés Medgyesegyházán. A dinnyeföldek szélére összehordott gyümölcsöket egyesével dobálták fel a pótkocsi platójára. Az idén 5-8 százalékkal nagyobb területet ültettek be dinnyével a gazdák, mint az előző években. Mindez a technológiai fejlődésre vezethető vissza. Most már az úgynevezett szabad gyökerű dinnye helyett a tökre oltott dinnyét alkalmazzák, vagyis a korábbi hibrid magokat oltják a tök alannyal. Így nagyobb gyökérzetet, nagyobb növekedési erélyt érnek el a dinnyénél és ezáltal kicsit nagyobb a termés.

Az augusztus végéig tartó szezonban körülbelül negyedmillió tonna dinnye várható a szakember szerint. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke elmondta: - Mintegy 6000 ha dinnye lesz. Ezt beszorozzuk egy 40 tonnás átlaggal, akkor 240.000 tonna termésnek kellene megteremnie az idén. A dinnyetermelők elnöke hozzátette a gazdák 45-60 forint között tudják kamionra tenni az árút, és amennyiben minimum 50 Ft/kilóért tudják azt értékesíteni, akkor elégedettek lehetnek.

A dinnyeföldről a közeli telepre indult a traktor. A szakemberek szerint az áprilisi fagy nem, de a nyári esőzések és jégeső viszont okozott kisebb-nagyobb gondot a térségben. - A minőséggel különösebb baj nincs, csak a mennyiséggel. A rengeteg eső tönkretette a kisdinnyéket és ezért lesz kevesebb dinnye az idén. - fogalmazott Csicsely Zoltán ügyvezető. A telepre érve a platóról egyenesen a szalagra kerül a dinnye, majd a tisztítás, méret szerinti válogatás, címkézés és dobozolás következett. - Ma körülbelül 70 tonna, de szezonba felmegy 200-250 tonnára naponta, amit Németországba szállítunk.

A magyar dinnyét felvásárló országok között Csehország, Szlovákia, Lengyelország, a balti országok és Skandinávia is jelen van, de bőven jut a magyar piacra is a gyümölcsből.

 

FEL