Egy éven keresztül zajlott a tehetséggondozó program a Tabán berkein belül

2023. július 13. 11:22 | Such Tamás

A Tabán Néptánc Egyesület a Néptánc tehetségek fejlesztése kisgyermekkortól a fiatal felnőttkorig nevű pályázatához vissza nem térítendő, közel hétmillió forint támogatásban részesült, a Nemzeti Tehetség Programban.

– A program célja volt többek között a Békés vármegyei fiatal néptáncosok tehetséggondozása, a néptánc utánpótlás nevelése, illetve minél szélesebb körben megismertetni és megszerettetni a fiatalokkal és a közönséggel a magyarság hagyományait, szokásait – mondja Farkas Tamás.

 

Forrás: Farkas Tamás

(Forrás: Farkas Tamás)

 

A békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője hozzáteszi, a magyar népi kultúra és hagyományőrző tevékenységükkel az egységes európai értékek mellett a nemzeti identitás megőrzésére törekednek, amelynek egyik legjobb módja az olyan fiatal tehetségek gondozása, akik tovább viszik a magyar népi kultúra hagyományait. A program tavaly júliusban kezdődött és idén június végén zárult.

A program keretében a következő tevékenységek valósultak meg:

Az együttes 2022 augusztusa végén vajdasági tanulmányúton vett részt. Idén május elején szakmai kirándulás keretében ellátogattak a Művészetek Palotájába, ahol a Duna Művészegyüttes Szépséges Mezőség című előadását tekintették meg.

 

Vajdaság; Tabánka – Forrás: Farkas Tamás

(Vajdaság; Tabánka – Forrás: Farkas Tamás)

 

Június 3-án rendezték meg a Tabán Tehetségek Estje – Tabán Néptánc Egyesület év végi gálaműsorukat. Június 19-23. között tartották a Napközis tehetségfejlesztő néptánc tábor – Tabán Napközit. És ugyancsak a múlt hónap végén, június 26-30. között zajlott az Ifjúsági tehetségfejlesztő néptánc táboruk. Itt a táncházak 10 alkalommal különböző tematikával működtek.

A csoportok foglalkozásai a következők voltak: alsós korosztály tehetségfejlesztése (Kistabán Táncegyüttes); kiemelkedően tehetséges gyermekek tehetségfejlesztése (Tabánka Táncegyüttes); serdülő korosztály tehetségfejlesztése (Ifjú Tabán Táncegyüttes); fiatalok tehetségfejlesztése (Tabán Táncegyüttes); kiemelkedően tehetséges gyermekek/fiatalok tehetségfejlesztése – versenyfelkészítés.

***

A program a Nemzeti Tehetség Program, valamint a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg.

 

Viharsarki vigadalom; Tabán – Forrás: Farkas Tamás

További programok »

Kultúra

FEL