Egy darabka Párizs - Kiállítás a Munkácsy Emlékházban

2017. június 9. 16:53 | Knyihár Mihály

Párizsi magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt időszaki kiállítás a Munkácsy Emlékházban. A tárlaton Hajdú László műgyűjtő jóvoltából Joseph Kadar, Kallós Pál, Konok Tamás, Anna Mark, Vera Molnár, Nemes Judit, Pátkay Ervin, Pierre Székely, Szittya Emil, Tóth Endre és Zsakó Zoltán alkotásaiból ad ízelítőt. 

Mészáros Zsuzsa, az emlékház művészeti vezetője elmondta, Hajdú László azzal kereste meg őket, hogy párizsi magyar képzőművészektől van anyaga és szívesen kiállítaná azt.

– Nagyon megörültünk az ötletnek, már csak azért is, mert Munkácsy szintén Békéscsabáról indult el festészeti tanulmányaival. Párizsban kötött ki, 1871 végén ott telepedett le, francia nőt vett feleségül, és a világhír is ott talált rá. Sok olyan mesterünk van, akiről sokszor nem is tudjuk, hogy a művészetek fővárosa lett hosszabb-rövidebb ideig az otthona. Most az ő alkotásaikból vonultatunk fel néhányat – tudtuk meg Mészáros Zsuzsától.

Hajdú László elmondta, hogy mintegy negyedszázada lett műgyűjtő. Több mint tíz éve találkozott egy Párizsból negyven év után hazatérő művésszel, Joseph Kadarral, aki révén több ott élő magyar alkotását vagy a művészt is megismerte. Az 1968 és 2007 között készült alkotásokból hozott válogatást  az emlékházba.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL