Egy csudálatos kedvezményezésbe fogott a Békéscsabai Baptista Gyülekezet

2020. január 16. 08:22 | Such Tamás

Közel egy éve, minden hó két keddjén, bő tucatnyi önkéntes szívpárnákat készít, amelyeket a Békés Megyei Központi Kórháznak adományoznak. A minap a Békéscsabai Baptista Gyülekezet, Október 6. utcai épületében működő minimanufaktúrába látogattunk el.

Elöljáróban álljon itt a szívpárna sava-borsa:

A Nemzetközi Szívpárna Program az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Janet Kramer-Mai (Erlanger Hospital, Tennessee) onkológiai klinikai nővérnél mellrákot diagnosztizáltak, és három nagynénje egy szívalakú párnát varrt számára a műtét utáni időszakra (2001). A szívalakú párna, amelyet ma már a világ számos országában önkéntesek varrnak és ajándékoznak, elsősorban az emlőrákkal műtött pácienseknek. A párna a műtött oldalon a hónalj alá téve csökkenti a fájdalmat és feszülést, javítja a keringést, de több más műtéti terület gyógyulásánál is segítség lehet.

 

Szívpárnákat készítenek a Békéscsabai Baptista Gyülekezetnél

Készülnek a párnál

 

A párna ingyenes ajándék!

A szívpárna misszióhoz a Magyar Foltvarró Céh Egyesület 2010-ben csatlakozott, vezetője Ferencsik Ágnes. A misszió országos koordinációs vezetője pedig dr. Mészárosné dr. Seres Leila.

– A Békéscsabai Baptista Gyülekezet önkéntesei tavaly márciusban kezdték el a párnák készítését – meséli Bálintné N. Noémi, a gyülekezet szervezője –, s talán mondhatom, hogy a segítőkész testvérnők szíve és keze azonnal rádobbant a készítésre.

Hozzáteszi,: a gyülekezeti tagok önkéntes adakozásából vásárolják az alapanyagokat, s azóta 1200 darab párna készült el. Kezdetektől mindent feljegyeznek (adakozást, kiadást, alkalmanként elkészült párnák száma, osztályok).

– Alkalmanként 13-18-an vagyunk – folytatja –, és ami lényeges, hogy nemcsak a gyülekezetből, hanem barátok is besegítenek. Mi több, nemrégiben, az egyik varráson egy megajándékozott is részt vett.

 

Szívpárnákat készítenek a Békéscsabai Baptista Gyülekezetnél

Bálintné N. Noémi - a kicsi és a nagy párnákkal

 

Az alapanyagot egy budapesti nagykerben választják ki, majd kimossák, kivasalják; azt követően, amit kiszabnak, azt otthon három varrónő megvarrja, majd a szívalakú anyagon hagynak egy rést, amelyet a következő alkalommal az asszonyok betömnek – a párna súlya 170 gramm.

– Nemcsak a mellműtötteknek osztjuk a párnákat – mondja –, hanem a kórházak egyéb osztályain is, nagyon sokat segítenek a betegek felépülésében. Több telefonos visszajelzést is kaptunk. Nemcsak a testi, hanem a lelki felépülést is segíti, hiszen nagyon örülnek annak, hogy ismeretlenül is gondolnak rájuk, imádkoznak értük.

Hozzáfűzi: továbbá a maradék anyagokat felhasználva, elkezdtek kicsi szívpárnákat készíteni, gyerekeknek. Ezek csupán ajándékok, bátorító, vigasztaló párnácskák, nem funkcionálisak. Viszont ezekbe is tesznek igéskártyát, és egy pici lapot, hogy kik készítették.

– A testvérnőkkel közös munka folyik – teszi hozzá –, így közösen döntöttünk a párnák sorsáról, és természetesen segítünk mindenkinek, ha van lehetőségünk. Elmondtam nekik, hogy a missziómunkánkban nemcsak az a fontos, hogy segítségül legyünk a műtöttek felé, hanem, hogy „...hintsük szerte szét, az áldott Szent Igét...”.

 

Galéria

 

Továbbra is azt gondolom, hogy a missziómunkában nem az „én” a fontos, hogy én mit akarok elérni, én kinek akarok adni, én várok-e visszajelzést satöbbi, hanem az, hogy a párna segítsége mellett Isten igéje is terjedjen. Istenre kell bízzuk, hogy kinek mikor fogja a szívét alkalmassá tenni arra, hogy megszólítsa. Mi ebben vagyunk Isten munkatársai, nekünk a szolgálatkészségünket és az engedelmességünket kell megmutatnunk Istennek, és minden mást Őrá bízni. Nem azt nézni, keresni elértünk-e valakit, hanem Istenben bízni, hogy Ő a kellő időben szólít meg bárkit – fogalmaz Bálintné N. Noémi.

***

Minden hónapban 80-100 darab párnát osztanak ki.

Az ellátott osztályok sora:

- nagy párnát visznek: a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház sebészeti osztályára, a gyulai Pándy Kálmán Kórház onkológiai osztályára, sebészetére, invazív osztályára, kardiológiai osztályára és rehabilitációs osztályára, urológiára, nőgyógyászatra, azonfelül a Gyulán működő Mellműtöttek Klubjába és a sarkadi vérellátóba is jut

- kis párnákat a békéscsabai gyerekosztályon, dr. Baji Sándornak adtak át; a gyulai gyerekosztályon dr. H. Nagy Katalin vett át

 

Szívpárnákat készítenek a Békéscsabai Baptista Gyülekezetnél

 

 

 

 

További programok »

FEL