Egy békéscsabai lány története, aki kiszabadult a prostitúció intézményéből

2021. március 14. 15:21 | Csiffáry Zsuzsanna

A médiának köszönhetően napról napra hallhatunk arról, hogy hány bántalmazott ember él a világon. A futtatók, valamint a kliensek a prostitúciós bűncselekmények áldozatait nap, mint nap szexuális szolgáltatásra kényszerítik, bántalmazzák őket. Mindez egy távoli világ rémsztorijának hangzik mindaddig, míg a közvetlen környezetünkben nem találkozunk olyannal, aki megjárta ezt az utat. Cikkünkben egy békéscsabai lány mesél arról, hogy miként sikerült kiszabadulnia a prostitúció intézményéből.

Napjainkban a prostitúció fogalmával mind a közéletben, mind a társadalomtudományok területén találkozhatunk. Bernard Shaw-t idézve: „A prostitúció díja be van varrva a gomblyukaidba, a kabátodba, oda van ragasztva a gyufaskatulyádra és tűdobozodra, matracodba van tömve és a festékkel együtt falaidra van kenve, sőt, vízvezetékcsapod összekötő csöveiben is megtalálod.”  A szakemberek kutatásai szerint a prostituáltak döntő többsége személyiségzavarral küzd, szenved és fél. Érzelmeiket nem tudják kontrollálni, konfliktuskezelő képességük gyengévé válik, a hosszú távú tervezés hiánya miatt a realitásokkal nem képesek objektíven számolni. A legtöbben szeretnék azt elhinni, hogy előbb-utóbb önálló, szabad életet kezdhetnek, a kiszolgáltatottság pedig nem tart örökké. Ám legtöbbször nem így van. Egy békéscsabai lánnyal beszélgettem, aki megjárta a prostitúció intézményét, viszont sikerült kilépnie a rendszerből. Kérésére kilétét nem fedem fel.

- Be kell vallanom, hogy nagyon sokat fent voltam a közösségi oldalakon. Itt megismerkedtem egy férfival, akibe halálosan beleszerettem. Nem tagadom, minden rózsaszínűnek tűnt. Megígérte, hogy lesz közös családunk és szép házunk, egyszerűen boldog voltam ennek a gondolatától is. Egyszer azt mondta, sajnos nem keres a terveinkhez annyira jól, szüksége lenne plusz jövedelemre. Tizenévesként nem igen tudtam, hogy mit tehetnék ezért a közös jövőnkért, majd azt mondta, hogy van rá mód, hogy segíthessek. Gyorsan történt ez az egész.

Megáll, maga elé néz, majd folytatja.

- Kivitt egy állomásra, ahol autóval vártak ránk. Először Svájcba kerültem, ahol két évig dolgoztam, mint escort lány, majd kétszer voltam Dániában megszakításokkal, másfél évet pedig Németországban.

A fiatal lány hozzátette, hogy megrémült a sok idegen embertől és a környezettől. Elmondta, hogy biztonsági okokból egy bekamerázott, vészcsengővel ellátott stúdióban kellett fogadnia a vendégeket. Ezzel tudtak figyelni a lányok testi épségére. Hozzátette, hogy alkalmi partnerei között volt pedagógus, nős férfi, rendőr, jogász, bíró. – Kezdtem megutálni mindegyiket – fogalmazott. Barátjával telefonon tartották a kapcsolatot és elmondása alapján folyamatosan küldte haza a pénzt Magyarországra, mert egy budapesti lakás volt az ígéret.

- Mondta, hogy több pénzre lenne szüksége, hogy megvegye a lakásunkat Pesten. Küldtem egy darabig, vártam, hogy összegyűlik mindenre a pénz, de nem volt elég. A stúdióban fogadtam egy vendéget, akiben heves reakció tört ki, meg akart fojtani.

Elmondta, hogy a vészcsengő bár nem volt messze az ágytól, azt hitte, hogy nem fogja elérni. Végül éppen csak sikerült, már csak a mentőben ébredt fel.

- Utána ébredtem rá arra, hogy soha nem lesz elég a pénz... Összeszedtem magam, és hazajöttem a szüleimhez. Az akkori barátom ezért bosszúból néhány munkafotómat hazaküldte édesapámnak, majd ezeket édesanyám is látta. Teljesen összetörtek. Megbeszéltük, és azóta figyelünk a kapcsolatunkra, bár nem volt ez annyira könnyű.

A fiatal lány hazaköltözött és jelenlegi párjával él, akinek szinte mindent köszönhet.

- Sok rosszról leszoktatott, van egy közös otthonunk, ahol neveljük a kislányomat. Dolgozok és próbálok nagyon figyelni a gyerekemre, hogy megóvjam őt azoktól az olyan történésektől és körülményektől, mint amilyenekbe én keveredtem.

Azt is kihangsúlyozta, hogy mindig erősnek mutatta magát minden helyzetben, de ez csak a látszat volt.

- Úgy láttam, hogy ezek a lányok, beleértve engem is, mindig azt mutatják, hogy nem lehet őket megtörni, és nem viseli meg őket az adott szituáció. De ha magamból indulok ki, folyamatosan össze voltam törve. Pláne, ha belegondolok abba, hogy volt olyan, amikor nem a berendezett stúdióban kellett kiszolgálnom a klienst, hanem a saját lakásán, ahol nem a megbeszéltek szerint történtek a dolgok.

Ugyanis volt olyan, hogy a lakásban hat férfi várta a lányt, aki meg is vertek. Több kérdést is érintettünk történetét illetően, amire azonbannem szeretett volna válaszolni. Hozzátette, hogy sokkal jobban kellett volna figyelnie az internetes ismerkedésnél, mert kiderült, akkori barátjának felesége és gyereke is volt. Megbánta, hogy vállalta a külföldi munkákat, hiszen ezekkel nemcsak magának, hanem a szüleinek is lelki sérelmeket okozott. Jelenleg, mint dolgozó nő és édesanya nagyon figyel a családjára, és arra hívta fel a kislányos anyukák figyelmét, hogy ne csak szigorú, de következetes szülők is legyenek, akiknek a gyermekük bármikor meg tud nyílni, akkor is ha probléma van. Arra a kérdésre, hogy miként jutott ki a prostitúció világából nem írta le bonyolultan:

- Nehezen és összetörten jutottam ki ebből a rendszerből - fogalmazott a fiatal nő, és nem részletezte a történetet. 

 

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL