Égig érő dallamok - Zenés áhítatot tartottak a békéscsabai református templomban

2023. július 28. 14:34 | D. Nagy Bence

A VII. Békéscsabai Csellókurzus résztvevői ezúttal nem egy klasszikus koncert fellépőiként, hanem egy zenés áhítat kapcsán szólaltatták meg hangszereiket a Deák utcai református templomban, csütörtökön. Az áhítat részeként Marti Miklós lelkipásztor igehirdetését is meghallgathatták a jelenlévők.

– A csellókurzus résztvevői már évek óta adnak koncerteket templomunkban. A sok hívő ember van közöttük, és Juhász Edit, a kurzus szervezője vetette fel azt az ötletet, hogy ne egy klasszikus koncertet, hanem zenés áhítatot tartsunk – ismertette Marti Miklós református lelkipásztor.

Mint mondta, a helyszín kiválasztása szinte magától értetődő volt.

– A Bartók Béla zeneiskola tanárai közül többen is gyülekezetünk tagjai, másrészt a zeneiskolával van egy papíron nem rögzített, de évtizedes jó kapcsolata az eklézsiának, hiszen például az adventi hangversenyüknek is a mi templomunk ad helyet. Több szálon kapcsolódunk tehát egymáshoz és térben sem vagyunk távol egymástól. A zene oldaláról nézve szintén megvolt az összefüggés, hiszen a zene a lelkünknek egy olyan rétegét szólítja meg, amelyet sokszor az emberi szó vagy a próza nem tud. Ehhez a templom szakrális térként még jobban hozzájárul – fogalmazott a lelkipásztor.

Az áhítat során a klasszikus zene nagyjai mellett zsoltárénekek, keresztény himnuszok és a református énekeskönyv kiválasztott tételei is felcsendültek Domokos Izabella, Hajdú Réka, Juhász Edit, Kutas Mária Anna, Lisztes Berta, Pető Áron, Ujházi Gyöngyi, Vida Áron és a csellista tanítványok tolmácsolásában. A zeneművek mellett Marti Miklós igehirdetését is meghallgathatták a jelenlévő gyülekezet tagjai.

– A református bibliaolvasó kalauz útmutatását vettem alapul, amely az év minden napjára egy-egy ószövetségi és újszövetségi igeszakaszt ajánl elolvasásra, elmélkedésre. Pál apostol Timóteushoz írt második levele volt az, amely a csütörtöki üzenet alapja volt. Ez egy végrendelet-szerű levél, a börtönből író idős apostol intése az ifjú munkatárs felé. A levél harmadik részében arról van szó, hogy az utolsó időkben milyenek lesznek az emberek – önzők, pénzsóvárak, dicsekvők, számos jelzőt felsorol az Ige –, és hogy ezek az Isten népében is jelen lesznek, tükörbe kell tehát néznünk, hogy ezen tulajdonságok közül mi az, amit magunkban is megtalálunk esetleg. De azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy amikor látjuk ezeket a jelenségeket a világban, akkor mit csinálunk? Beállunk-e vajon a panaszkodók sorába vagy imádsággal Isten elé visszük ezeket az embereket, hiszen őértük is ugyanúgy meghalt Krisztus. Harmadrészt arról is szólt ez a szakasz bátorítólag, hogy valóban az utolsó időkben élünk, Krisztus tehát hamarosan visszajön és a gonoszságnak az uralma ezen a világon meg fog szűnni – foglalta össze igei üzenetét a lelkipásztor.

Galéria

További programok »

Itthon

Átadták a sportcsarnokot Mezőhegyesen

A mezőhegyesi fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy az itt élők ne érezzék magukat harmadrendű polgárnak a fejlettebb régiókban élőkhöz képest - mondta Lázár János szombaton Mezőhegyesen, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen átadták az új sportcsarnokot.
09:29
FEL