Egészség, biztonság Európában

2018. július 12. 07:27 | behir.hu

A nyári hónapokban sokan terveznek nyaralást Európába, melyre célszerű időben felkészülni, és az úti okmányok mellett ellenőrizni az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességét.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya  szükséges ahhoz, hogy a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség országaiban az orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat a magyar egészségbiztosítás terhére vehessék igénybe.

Fontos tudni, hogy az orvosi ellátást (melynek szükségességéről az adott ország kezelőorvosa dönt) csak az államilag finanszírozott intézményekben lehet igénybe venni, a tagállamokban eltérő mértékű önrész megfizetésével, amit az ottani állampolgárok maguk is megfizetnek. Néhány országban, például Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy köteles megelőlegezni.

A Kártyát Békés megyében a megyei illetékességgel rendelkező járási hivatal adja ki kérelemre, Békéscsabán Luther u. 3. sz. alatt történik az ügyintézés. A kártya személyesen, vagy meghatalmazott útján - kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével - továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül is igényelhető. A Kártya kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják.

A Kártya alapvetően az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság végéig, de legfeljebb a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. Egyes államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, ezért a biztonság érdekében ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is, amely egyszerűen, az internet segítségével is intézhető.

Dávid Ferenc

főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal

Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

TB sarok

FEL