TB Totó: Társadalombiztosítási ismereteiket bővíthetik a diákok

2019. február 27. 16:42 | Gyemendi Réka

"Tudatosan a jövő biztonságáért” címmel tartanak rendhagyó, interaktív órákat a Békés megyei középiskolákban. A program szerdán a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumába látogatott el. Az előadások célcsoportjai a végzős diákok.

 

 

Az iskolában Dávid Ferenc, a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztályának elnöke, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tartott előadást. Dávid Ferenc dolgozta ki „A JÖVŐ BIZTONSÁGA” TB Oktatási Mintaprogramot. A JÖVŐ BIZTONSÁGA” program célja a társadalombiztosítás, valamint az öngondoskodás szerepének, jelentőségének széles körű megismertetése a középiskolás fiatalokkal. A program nemcsak a jövő nemzedékének szól, hanem a szülők, felnőttek számára is hasznos információkat nyújt.

– Azért hoztuk létre ezt a programot már több évvel ezelőtt, mert ezekkel a kérdésekkel a tanórákon nem találkoznak a diákok. Az a tapasztalatunk, hogy mindenképpen érdemes erről beszélni, mert megtérül, a fiatalok pedig érdeklődőek. Ezen a héten 17 Békés megyei középiskolában tartjuk meg az előadásokat  – ismertette a főosztályvezető.

 

Kép: Ujházi György

 

Paláncz György, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatója arról beszélt, hogy a program a Pénz7 része. Utóbbi  egy országos kezdeményezés, melynek célja, hogy a tanulók pénzügyi tudatosságát erősítsék. A Közgében hétfőn a Magyar Államkincstár tartott előadást, kedden pedig a Budapest Bank, és a hitelezésről, a hitel különböző buktatóiról beszéltek. A program folytatásaként látogattak el szerdán az intézménybe a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai. Az igazgató szerint ez nagyon fontos a tanulók számára, hiszen a munka világában találkoznak ezekkel a kérdésekkel. Hozzátette, hogy az előadásnak köszönhetően egy külföldi továbbtanulás esetén azt is tudják majd, hogyan juthatnak egészségügyi ellátáshoz.

Az intézményvezető a tapasztalatairól is beszélt. Úgy gondolja, hogy viszonylag kevés információval rendelkeznek a gyerekek a TB-vel kapcsolatban. Mint mondta, ennek egyrészt az az oka, hogy viszonylag kevés szó esik erről a tananyagban, másrészt pedig az, hogy ez a fiataloktól távol eső téma, amit maguktól nem kezdenek el vizsgálni. Kiemelte: ez nemcsak a fiatalokra igaz, hiszen a felnőttek között is sokan vannak, akik hiányos ismeretekkel rendelkeznek, ezeket pedig fontos bővíteni.

 

Kép: Ujházi György

 

– Számunkra fontos, hogy a tanulók kellő ismeretekkel rendelkezzenek ebben a témakörben, már csak azért is, mert az egyik általunk oktatott szakgimnáziumi tárgy a közgazdaságtan. A turisztikai- illetve informatikai ágazatban tanulók is olyan információkhoz jutnak ezáltal, amelyekre szükségük van. Két évvel ezelőtt, egy, a 7.Tv-vel és a Békés Megyei Kormányhivatallal való együttműködés során már készült itt egy oktatófilm, ami szintén a társadalombiztosítási ismeretekről szólt. Ebbe az együttműködésbe az Előre NKSE is bekapcsolódott, így három órányi oktatófilmet forgattunk – árulta el az intézmény igazgatója. Az interaktív órákon, illetve a filmben, ismert személyiségek, híres Békés megyei sportolók (Magna Cum Laude zenekar, Skaliczki László, Triffa Ágnes) is szerepet vállaltak.

Azok között, akik eredményesen szerepelnek a programban, nyereményeket is kiosztanak majd. Így például a legügyesebbek az Előre NKSE mérkőzéseire is nyerhetnek belépőjegyet.

 

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL