Egész életében hímzett, a Munkácsyban láthatjuk az eredményét

2017. május 15. 18:21 | Balázs Anett

A Hagyományok Háza és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében országos hímző találkozót és továbbképzést tartottak Békéscsabán, május 12-13-án. A találkozó kiemelkedő eseménye volt dr. Illés Károlyné hímző, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó életmű kiállításának megnyitója a Munkácsy múzeumban.

A tárlaton a megjelenteket Szarvas Péter polgármester köszöntötte, kiemelve, hogy Békéscsaba városa büszke az élet bármely területén nagyot alkotó polgáraira, és igyekszik őket megbecsülni.

Pál Miklósné a kiállításon elmondta, hogy dr. Illés Károlyné nemcsak sikeres alkotó, de sikeres közösségteremtő ember is, aki tavasszal ünnepelte 70. életévét. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elhatározta, hogy ebből az alkalomból a tanítványai meghívásával életmű kiállítást rendeznek neki. Békéscsabán eddig egyedül ő kapta meg a Népművészet Mestere címet.

A rajzszakos pedagógus gyermekkorában, mint családi hagyományt sajátította el a hímzés technikáját, melyet aztán olyan magas fokra fejlesztett ki, hogy ma már számos tanítványa követi példáját.

– Fontos, hogy aki hímez, az ne a szekrénynek dolgozzon. A kicsiktől az egészen nagyokig több korosztályt is tanítottam, és mindig azt mondtam, hogy olyan darabokat készítsenek az asszonyok, lányok, amit használnak is. Régen minden fiatal lány maga készítette el a kelengyéjét, most már ez nincs így, de úgy látom, ma is szívesen hímeznek saját kezűleg például terítőt, táskát vagy akár mobiltartót – fogalmazott dr. Illés Károlyné.

A használati tárgyakon megjelenített népművészeti elemeken, több, a magyar tájegységekre jellemző hímzéstechnika is feltűnik. A kiállításon az alkotó gyönyörű munkái között ott vannak például a Békés megyei szűcshímzést, vagy a dél-alföldi motívumokat bemutató alkotások terítőkön, párnákon, tarisznyákon. Akár ihletet is meríthetünk belőlük.

Az egyedi kiállítás június 2-ig látogatható.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL