Édesanyja születésnapjára nyerte meg a döntőt a 8 éves vívótehetség

2022. május 25. 13:20 | Erdei-Kovács Zsolt

Suhajda Benedek Pál, a Kazinczy suli 2. „B” osztályos tanulója végzett az élen az országos diákolimpia döntőjében. A 8 éves gyermek még a szombati megmérettetés előtt ígérte meg édesanyjának, hogy megnyeri a finálét, és ez így is történt.

A szavatartó kisfiú mindössze másfél éve űzi ezt a nemes sportot, egyáltalán nem nevezhető túlkorosnak. Mint édesanyja, Gál Enikő az iskola előtti reggeli forgatagban elmondta, a bátyja kezdett el vívni, így merült fel, hogy talán jó volna, ha a „kisebbik” is belefogna. Péter, aki most 6. osztályos és szintén a Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákja maga is eredményesnek mondható, rangos versenyeken állhatott már a dobogón. – Nagyon boldog vagyok, mert Beni azt mondta, hogy a szülinapomra megnyeri a versenyt és meg is nyerte – fogalmazott Enikő, még azon kérdés megválaszolása előtt, hogy szülőként ő és Benedek édesapja milyen nevelési elveket vallanak.

Mint részletezte, a sportág kiválasztásában nem befolyásolták a gyermekeiket, a vívást ők választották, s ebben támogatják őket.

– Az ő érdekeiket helyezzük előtérbe – mondta, kiemelve: nem gondolja, hogy a vívás és az edzések, a versenyek óriási terhet jelentenének, mindketten nagy örömmel csinálják és a mindennapok során az edzőtársakban még barátokra is leltek. A tréning naponta másfél-két órát vesz igénybe, ami nyilvánvalóan megterhelő, de csak azt teszik, ami nekik jó – tette hozzá. Aláhúzta, ezt addig fogják csinálni, amíg a gyerekeknek fontos, amíg nem a kényszerűség dominál. Mint mondta, a versenyzés edzői javaslatra történik, de csak akkor, ha valóban menni szeretnének.

Suhajda Benedek Pál úgy fogalmazott, meglepte, hogy sikerült nyernie, és nagyon örült neki, nem volt még ilyen vagy ehhez fogható élménye. Azon kérdésre, hogy izgult-e a döntőben, azt felelte, hogy félig-meddig. Különös érdekesség: viszonylag gyakran fordul elő Benivel, hogy már-már vesztes helyzetből tud fordítani. A döntőben 8:6 arányban vezetett az ellenfele, amikor is 9:9-re sikerült feljönnie, majd pedig megnyernie az asszót. Édesanyjának kevés nyugodt perce lehet, mert arra is volt már példa, hogy az ifjú tehetség 2:7-es állásról fordítva húzta be az összecsapást. Enikő ezzel összefüggésben azt fejezte ki, hogy Benedek nagy játékos, a szülőket és a trénereket is folyamatosan izgalomban tartja.

Nos, ez a nagy játékos a hozzáállásáról szólva azt mondta, nem szokta feladni a küzdelmet, ezekben a vesztesnek látszó helyzetekben is mindent megtesz a győzelemért.

Runa Andrea edző, az Alföld Vívóakadémia munkatársa ismertette, hogy Benedek „A” kategóriában, a saját korosztályában (1. korcsoportban) győzedelmeskedett, ami azt jelenti, hogy azon versenyzők között, akik vele egyidősek és már részt vettek korábban a Magyar Vívószövetség által szervezett megmérettetésen vagy megmérettetéseken.

– Nagyon ügyes, jó képességű gyermek, kifejezetten tehetséges, aki azonban még csupán a pályája legelején tart – fogalmazott a tréner. Hozzátette, a későbbiekben a mozgáskoordináció változik majd, javulnak a képességei és a személyisége is érettebb lesz. Runa Andrea jelenleg az Alföld Vívóakadémiánál végez sportiskolai keretek között edzői tevékenységet, valamint klubfoglalkozásokat tart, közel 20 tanítványa van.

A békéscsabai vívósport országos összehasonlításban is kifejezetten erősnek mondható, az első tíz között van.

– A legelső szempont az, hogy a gyerekekkel egyénre szabottan kell foglalkozni, tehát nem lehet mindenkire úgymond ugyanazt a ruhát ráhúzni – mondta az edzői szemlélettel összefüggésben, s kitért arra is, hogy figyelembe kell venni a tanítvány személyiségét és azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az adott napon milyen lelkiállapotban van és a szerint szükséges dolgozni. A kiélezett, döntőbeli szituációval összefüggésben azt húzta alá, hogy Benedeknek volt lelkiereje fordítani, ami hatalmas dolog és, ha a későbbiekben is megmarad ez a képessége, akkor az majd további sikereket hozhat.

További programok »

FEL