Eb-re és világbajnokságra készülnek az Alföld Vívó Akadémia tehetségei

2020. november 25. 09:20 | Hidvégi Dávid

Jól kezdték a szezont az Alföld Vívó Akadémia kadet és junior versenyzői. A korlátozások ellenére a versenysportolók továbbra is edzhetnek, ami azért is fontos, mert Dékány Kinga és Keszthelyi Zsombor jelen állás szerint ott lenne a válogatottal a jövő évi junior Eb-n és a világbajnokságon is.

Az Alföld Vívó Akadémia csarnoka esténként mindig megtelik, hiszen a sportolók a járványügyi szabályok betartása mellett továbbra is edzhetnek és készülhetnek a versenyekre. Számos tehetsége van az egyesületnek, Gachályi Gréta például Hódmezővásárhelyről igazolt Békéscsabára, hogy tovább fejlődjön.

– Szüleimmel döntöttünk így. Örülök, hogy átigazoltam, mivel ez az eredményeimen is látszik, amelyek sokkal jobbak. Két héttel ezelőtt egy korosztályos Olimpici Grand Prix-viadalt nyertem meg. Sokat készülünk, minden nap lejárunk edzeni és nagyon boldog vagyok, hogy itt folytathatom ezt a sportágat – mondta a párbajtőröző.

A Kadet Junior Párbajtőr Magyar Kupán egy kiemelkedő csabai siker született, hiszen a juniorok között Lenkefi Soma diadalmaskodott, aki a kadet korosztályban esélyes lehet egy világversenyre, hiszen a ranglista ötödik helyén áll. Ebben a kategóriában a negyedik már Európa-bajnoki, míg a harmadik hely világbajnoki szereplést érhet.

– Nagyon sokat készültem erre egész nyáron, úgy érzem, hogy felkészült voltam. Nagy célom, hogy bekerüljek a válogatottba és kijussak az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra – mondta

Keszthelyi Zsombor a szezon elején háromból egy válogató versenyt megnyert és szeretne a harmadik helynél még előrébb lépni a magyar ranglistán.

– Őszintén szólva minden szezonban ugyanaz a célom, hogy a ranglista első négy helyén legyek. Most minden képlékeny, nem tudjuk, hogy lesznek-e világversenyek. Azon felül, hogy ott szeretnék lenni a válogatottban, célom, hogy egyéniben és csapatban is érmet szerezzek egy világversenyen. Sajnos még nem tudjuk, hogy megtartják az Eb-t és a vb-t, de bízunk a legjobbakban – hangsúlyozta a junior versenyző.

 

 

Az akadémia jelenleg két legeredményesebb versenyzője Dékány Kinga és Keszthelyi Zsombor minden bizonnyal az utolsó évüket töltik Békéscsabán, hiszen az érettségi után egyetemre mennek. Előbbi már több, mint tizenhárom éve vív és eddigi legnagyobb eredménye az, amikor két éve Európa-bajnok lett a kadet csapattal, ráadásul minden idők legfiatalabb felnőtt magyar bajnoka, hiszen 2017-ben alig 17 évesen nyerte meg az Ob-t.

– Négy hete az edzőtáborban megsérült a térdem, így kellett versenyeznem az utolsó két megmérettetésemen. Korábban is volt már vele problémám, nem igazán tudtam használni, így védekező vívást kellett folytatnom, most is ezt tettem. Idén még két fontos versenyem lesz, ha azokat megrendezik: a junior és a felnőtt országos bajnokság – foglalta össze az elmúlt heteit Dékány Kinga.

A klubvezetés ezért szeretné, ha Zsombor és Kinga is kijutna az Európa-bajnokságra, valamint a vb-re, mivel a férfi és a női párbajtőr válogatott is éremesélyes lehet.

– Jelenleg két versenyzőnk áll a kijutásra a ranglistán, Dékány Kinga és Keszthelyi Zsombor, mind a ketten a juniorok között harmadikok. Négy versenyző képviselheti az országot az Eb-n, illetve a VB-n, ha ezeket megrendezik. Az Európa-bajnokság március elején, a világbajnokság pedig április elején lesz remélhetőleg, részt tudunk venni rajtuk – fogalmazott Galli Zsolt vezetőedző.

Sport

FEL