Dr. Micheller Magdolna: Az öröklét miatt fontos a forradalomra emlékezni

Az 1956 utáni Békés megyei megtorlással kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket ismertették csütörtökön, a Szent István Egyetem békéscsabai campusán. A közéleti beszélgetés házigazdája, dr. Micheller Magdolna kiemelte: fontos, hogy emlékezzünk a magyar szabadság hőseire.

Az Egyetemi Közéleti Szalon csütörtöki vendége Sáfár Gyula, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese volt, aki az 1956 utáni megtorlásról tartott előadást.

– A forradalom leverése után közvetlenül mindenképpen nagyon túlzóak voltak az ítéletek, aztán talán lehet mondani, hogy ez egy picit enyhült. De mindenképpen példastatuáló volt az egész megtorlás, illetve a perek jellege, ez az egész a hatalom bosszúját szolgálta – mondta el Sáfár Gyula.

A békéscsabai campus könyvtárában a Nagy Imre Társaság és a helyi Politikai Foglyok Szövetségének tagjai mellett több fiatal hallgató is kíváncsi volt a legújabb kutatások eredményeire.

– Első éven gazdaságtörténetet tanítok, a Nagy Imre-koncepciót és annak a gazdasági hatását nem tartom meg szemináriumon. A legjobbak ide ülhetnek be, a rendezvény nyitott, fontos, hogy újdonságokat halljanak. És hogy miért fontos? Az öröklét szempontjából, a minta miatt. Az, hogy miként váltak hősökké azok is, akik nem gondolták, hogy azokká válnak – hangsúlyozta dr. Micheller Magdolna professor emeritus.

A megyében kivégzett gyulai kötődésű fiatalok sorsán – a korosztályhatás miatt – a mai fiatalok is elgondolkodnak, így egy-egy hasonló történelmi esemény kapcsán az új eredményeket is fogékonyan hallgatják – tette hozzá az esemény házigazdája.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,