Dr. Bacsa Vendel: Békéscsabán is rendben zajlott az országgyűlési választás

Április nyolcadikán, Békéscsabán is rendben lezajlott az országgyűlési választás. A 7.Tv Aktuális című műsorában erről dr. Bacsa Vendellel, Békéscsaba jegyzőjével, a Helyi Választási Iroda vezetőjével Szabó Rita műsorvezető beszélgetett.

 

– Minden rendben zajlott a választások során?

 

A szavazás napján rendkívüli esemény nem történt, legalábbis komoly rendkívüli esemény nem volt. A szavazás rendben zajlott le.

 

– Mindenhol időben sikeresen be tudtak zárni, vagy voltak sorok? Volt olyan település, ahol hét óra után is kígyózó sorok álltak.

 

A végeredmény fontos. Az, hogy reggel 6 órakor szabályosan elkezdődött a szavazás, és itt 19 órakor valamennyi, tehát mind a 68 szavazókörben be is fejeződött. Itt egy olyan szavazókör volt, ahol nagyobb tömeg jelent meg. Ez a kijelölt szavazókör Békéscsabán a 29-es számú volt, ahol az átjelentkezők is szavaztak. Ők közel 600-an voltak, úgyhogy ott viszonylag nagy tömeg jelent meg a nap folyamán.

 

– Hogyan alakult pontosan a mostani részvételi arány Békéscsabán?

 

A részvételi arány meglehetősen magasnak mondható, még a 2002-es adatokat is túlszárnyalta. 2002-ben is magas volt a részvételi arány a szavazáson. Békéscsabán a 18.30 órai adatok szerint 70,5 százalékos volt a részvétel. Az 1. számú választókerületben, amelyben Békéscsabán kívül további 9 település is tartozik, ott 68,52 százalékos volt. Ez egyébként Békés megyében a legmagasabb, hiszen a 2-esben, a 3-asban, illetve a 4-es választókerületekben 65 százalék alatt maradt a részvételi arány.

 

– Ön mit gondol, minek köszönhető az, hogy ilyen sokan éltek a szavazati jogukkal?

 

Azt gondolom, hogy a kampányidőszakban valamennyi jelölőszervezet sok energiát fektetett abba, hogy mozgósítsa a szavazótáborát. Ez meglátszik a részvételi számokban. Valamennyi jelölőszervezet olyan témákat vetett fel, amelyek a társadalom széles rétegét érintik, ezért nyilvánvalóan úgy gondolták a választópolgárok, hogy kifejezik az akaratukat.

 

 

– Az OEVB ülésezett a nap folyamán?

 

Az Egyéni Választókerületi Választási Bizottság ülésezett április 8-án 15 órakor, de nem rendkívüli eseménnyel kellett foglalkozzanak, hanem egy általános tájékoztatót kaptak a szavazásnapi eseményekről, illetve bírságkiszabási feladatot láttak el. Ugyanis az ajánlások gyűjtésekor, az ajánlóívek visszaszolgáltatási kötelezettségének nem mindegyik jelölőszervezet tett eleget, így több milliós bírságot kellett kiszabnia a választási bizottságnak.

 

– Kampánysértés történt-e, érkezett-e valamilyen bejelentés ezzel kapcsolatban?

 

Kampánysértés nem történt, mint ahogy rendkívüli esemény sem történt Békéscsabán a szavazás napján. Bejelentések voltak, amelyek kampánysértésre utalhattak, de ahogy megvizsgáltuk a körülményeket, minden esetben kiderült, hogy nem került sor a kampányszabályok megsértésére.

 

– Mikorra derülnek ki az eredmények?

 

Az első részeredmények valamikor késő este. Itt van egy fontos körülmény, mégpedig az, hogy Budapesten több szavazókörben, ahol az átjelentkezők az urnákhoz járulhatnak, hatalmas tumultus alakult ki. Több száz méteres sorok állnak, több százan állnak ezekben a sorokban. A választási rendszerbe pedig mi nem tudunk adatokat rögzíteni. Amint lezárul a szavazás, akkor kezdhetjük az adatok rögzítését a rendszerbe. Onnantól kezdve jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda által is közzétett elsődleges részadatok.

 

– Az urnazárás után milyen feladatai vannak a szavazóbizottság tagjainak?

 

19 órakor bezárják a szavazóhelyiségeket. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy magukra zárják az ajtót, és ekkor kezdődik a szavazatok megszámlálása. Az urnatartalmakat összeborítják. Pontosabban ezt megelőzően még a rontott, illetve a megmaradt szavazólapokat külön számolják, kötegelik, külön gyűjtik, majd utána kezdik megszámolni az urnákban lévő szavazatokat. Ezek közül is az egyes jelöltekre a rontottakat, a listásokat, az egyénieket mind külön-külön kell számolni. Erről a számolási folyamatról jegyzőkönyvet vesznek fel, ezzel a jegyzőkönyvvel jönnek be a Helyi Választási Irodára, ami a városházán működik.

 

– Az átjelentkezettek szavazataival mi lesz?

 

Az átjelentkezettek szavazatait április 9-én szállítjuk föl a Nemzeti Választási Irodába. Onnan az átjelentkező szavazatokat, illetve a külföldön szavazottaknak a szavazólapjait egy héttel később, pontosan április 14-én, szombaton kapjuk meg majd szintén a Nemzeti Választási Irodától. Tehát végleges eredményre csak április 14-én lehet számítani.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,