Don Giovanni a Mindentudás Színházi Egyetemén – március 5-én

Don Giovanni – A Don Juan-történet típusfiguráinak mozarti arca címmel folytatódik a Mindentudás Színházi Egyeteme Újváriné dr. Illés Mária főiskolai docens előadásában 2018. március 5-én, 18 órakor a  Sík Ferenc Kamaraszínházban. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Heller Ágnes írja: „A derék, mélyen érző, sőt szentimentális, szerető, tapintatos, de harcra, hősiességre képtelen polgár Don Juan korhű és természetes ellenpólusa… Ezért nem szerepel Ottavio típusú figura sem Tirso de Molinánál, sem Molière-né, csak Mozartnál. Ez a felvilágosodás teremtette ember… biztosabb erkölcsi rendet ígér. Ottavio figurája változtatja Don Juan halálát az egész donjuanizmus halálává.”

 A librettista Lorenzo da Ponte nagyszerűen ráérzett saját korának izgalmas, új gondolataira, mindig tudta mi a „trendi” – még egy ilyen több százéves történet keretein belül is. Mozart pedig vevő volt erre a nyitottságra, és zenéjével hajszálpontosan jelenítette meg a megálmodott karaktereket. Néha a figura típusát domborította ki, máskor annak önálló személyiségjegyeit, ezzel is felejthetetlenné téve operáinak vibráló elevenségű szereplőit és teljes világukat.

A sok zenét tartalmazó előadás a zenei megoldásokból kirajzolódó jellemvonások értelmezésével foglalkozik; tulajdonképpen a zenei jelentés kérdését feszegeti, az egyes szereplők arculatát vizsgálva.

Közreműködik: Galambos Hajnalka operaénekes és Rázga Áron zongoraművész

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

Megosztás:

Címke: , ,