Dobrí apeťík! – Valamire készülnek a Szlovák Tájházban

2022. szeptember 20. 15:10 | Such Tamás

A végéhez közeledik a Szlovák Tájház tájékán a felújítási projekt utolsó etapja, a hátsó közösségi tér kialakítása. Az ünnepélyes átadó október 1-jén lesz. A rendezvény i-jére a pontot – a tortájára a habot vagy az utolsó téglájára a habarcsot – egy ízig-vérig tót szakácskönyv bemutatója teszi fel.

– Az udvar egy komplett multifunkcionális térré alakul – mondja Kiszely András: egyharmadát lekövezzük, a gasztroprezentációkhoz egy fedett színrész épül, bővül a szalonnasütő-rész, illetve egy imitált podsztyenás ház frontját is felhúzzuk. Az ünnepélyt összekötjük az aznap debütáló Dobrí apeťík! című szakácskönyv bemutatójával, amely mintegy 300 éves gasztrotörténeti időutazás Csaba kék egén.

A békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke szerkesztésében készült kötet – elmondása szerint – végtelenül egyszerű ételek válogatása. Ilyen többek között a haluska, a szárma, mozgocska, tótdog, számos kiszely- és tökleves, különböző édességek, cigányka. A recepteket a kiadvány szerzői még a nagy- és dédmamáiktól örökölték, majd fordították le.

 

Kiszely András – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Kiszely András – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Továbbá azért is szép ez a könyv – folytatja –, mert nem irodalmi szlovák nyelven, hanem csabai szlovák dialektusban készült. A recepteken kívül vannak benne anekdoták, sztorik, nyelvi magyarázatok.

És íme, a cigányka zanzásított története – Kiszely András elmondása szerint:

A 19. század végén a csabai tanyákon összevont disznótorokat tartottak. Több tucatnyian, egy csomó disznót vágtak több tucatnyian – akkor még kisebbek voltak a cocák. A vágás során rengeteg máj keletkezett, amit régen a csabaiak nem használták fel, mert nem tartották egészségesnek. Általában mindig híre ment a városban, ha egy nagygazda disznót vágott. A vágás végére mindig megjelentek a cigányok, akik megkapták a májat. Majd az őseink rájöttek, hogy mi mindent lehet a májból csinálni. Megabáltál, ledarálták, összekeverték kolbász- vagy hurkahúsba, majd beletették a gyomorhájba és kisütötték.

***

Október 1-jén (jövő szombat) 10 órakor kezdődik a program. A könyvbemutató mellett a tájház összes termében és a megszépült udvarán 16 féle csabai szlovák ételt lehet majd megkóstolni.

Jó étvágyat!

 

Szépül a Szlovák Tájház – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL