Orgonaművész ad koncertet szerdán a belvárosi katolikus templomban Békéscsabán

2023. július 29. 11:07 | Csiffáry Zsuzsanna

Dóbisz Áron orgonaművész pénteken délután helyszíni próbát tartott a Páduai Szent Antal Társszékesegyházban. Az előadó koncertje szerdán este lesz, az érdeklődők rendkívül változatos műsorra számíthatnak.

A Filharmónia Magyarország Kft. újabb programot biztosít a zenekedvelőknek. A Csabagyöngye Kulturális Központ és a Páduai Szent Antal Társszékesegyház társszervezőkként működik közre az esemény létrehozásában. Dóbisz Áron helyszíni próbát tartott pénteken délután a templomban, ahol előadásának sokszínűségéről kérdeztük. 

– Változatos műsort szedtem össze a barokk zeneszerzőktől, Vivalditól egy mostani kortárs olasz zeneszerző jazz darabján át, Karosi Bálint Magyarországról elszármazott, New Yorkban élő orgonista tokkátájáig. Igazán színes összeállítást fognak hallani az ellátogatók – fogalmazott az orgonaművész.

 

Szigeti Antal plébános elmondta, hogy mindig örül, ha a templom orgonája megszólal. 

– Az orgonán nagyon sok szép művet lehet előadni. Természetesen az egyházi művek egy templomban autentikusan szólhatnak, de azon felül sok más egyéb orgonaművet is lehet játszani, amelyek művészileg valóban felemelők. Az orgona általában a templomhoz, illetve az egyházi zenéhez kapcsolódik. Ennek elsősorban az a funkciója, hogy a lelket felemelje a földi szférából, az égiek magasságába – emelte ki a plébános. 

 

A művészről 

Dóbisz Áron, orgonaművészi diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán szerezte. Posztgraduális tanulmányokat folytatott Olaszországban. A 2006-os szegedi orgonista találkozó nagydíjasa volt. 2006-ban a római nemzetközi Premio Bucchi orgonaverseny harmadik helyezettje, majd 2009-ben döntőse volt. 2009-ben a nemzetközi Marcello Galanti nemzetközi orgonaverseny finalistája volt. 2015-ben a temesvári nemzetközi orgonaverseny második helyezettje és különdíjasa. Európa számos országában koncertezett sikerrel, 2023-ban Kanadában és az USA-ban is bemutatkozott.

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL