DK: Több közvetlen támogatást kellene biztosítani a családoknak

2019. december 23. 13:58 | Varga Diána

Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője szerint a csabai költségvetésből több forrást kellene biztosítani a családok támogatására.

"További hitelek felvételébe tolja a várost a Fidesz és Hajrá Békéscsaba alkotta többség" – fejtette ki véleményét a baloldali politikus a békéscsabai képviselő-testület decemberi ülését követően. Erről annak kapcsán beszélt, hogy a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár felújítására az elnyert uniós forráson felül plusz 150 millió forintot kell előteremtenie az önkormányzatnak. Mint mondta, senki nem vitatja, hogy a 34 éve épült, drágán fűthető, és nem üzembiztos berendezéssel felszerelt épületet korszerűsíteni kell, ugyanakkor rámutatott, hogy a fejlesztési célú hitelek mértéke így is magas.

"Már most 2 milliárd forint fejlesztési hitele van a városnak" – hangsúlyozta a képviselő, aki megjegyezte, hogy ennek mértéke 2,3 milliárd forintra emelkedik majd az újonnan megszavazott hitelfelvétellel, miközben a törlesztési összeg jelenleg évi 140 millió forint, éveken belül pedig meghaladja majd az évi 200 millió forintot. Úgy vélte, hogy ez erősen behatárolja majd a város lehetőségeit.

Arról is beszélt, hogy a Békéscsabai Városfejlesztési Nkft.-nek a könyvtárfelújításra kiírt pályázatban részekre bontva kellene ajánlatot kérnie, nem pedig egyben kezelnie azt. Kiemelte, hogy míg az első közbeszerzési eljárásban nem volt pályázó, addig a második körben is csak egy ajánlattevő jelentkezett, ám úgy véli, hogy sok helyi cég jelentkezne a felhívásra, ha azt részekre bontanák. A képviselő nem fogadta el azt a választ, hogy a "részekre történő árajánlatkérés" bonyolítaná az eljárást, erre pedig a pályázatokat kezelő kft. nincs felkészülve. A politikus a cég beszámolójára tett utalást, mely szerint az jelenleg 485 szerződést kezel, ezért Dancsó Tibor nem értette, hogy egy 4-500 millió forintos projekt miért fog ki rajtuk. 

A baloldali politikus emellett úgy vélte, hogy több közvetlen támogatást kellene adni a családoknak, mivel "egy családnak sem lesz könnyebb az élete attól, ha a városban elkészül egy ipari park vagy felújítunk egy orvosi rendelőt." Mint mondta, más városok komoly összeget fordítanak például a társadalombiztosítás által nem támogatott védőoltásokra, illetve az iskolakezdési támogatásokra. Példaként hozta Békést, ahol utóbbira idén szeptemberben 26 millió forintot fordítottak, ezzel szemben Békéscsabán szerinte összesen csak 1 millió forintot osztottak szét a rászoruló családok közt. Kérte, hogy ennél nagyobb összeget állítsanak be a költségvetésben a családok támogatására.

 

FEL