DK: Nem bizonyított, hogy jobb megoldás az új városgazdálkodási kft.

Továbbra sem látja bizonyítottnak Kaposi László azt, hogy a megalapított városgazdálkodási kft. pénzügyileg jobb megoldást jelent a városnak, mint a jelenlegi rendszer – mondta hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője. A politikus az október 26-i közgyűlésen meghozott határozatokat értékelte.

A DK politikusa a módosított költségvetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy meg szeretné várni a novembert, amikor már végelszámolást lát, hiszen továbbra is kérdéses, hogyan alakul a bevételi oldal ebben az évben.

Kaposi László most is a „nem” gombot nyomta a városgazdálkodási kft. megalapításánál. A DK önkormányzati képviselője továbbra sem látja bizonyítottnak, hogy jobb lesz-e pénzügyileg a mostani rendszerhez képest, ha a város saját cége (a megalapított városgazdálkodási kft.) végzi a városüzemeltetési feladatokat Békéscsabán.

A politikus az eszközbeszerzésekről azt mondta: „két fűkasza elég kevésnek számít egy ekkora cég esetében.” Kiemelte, az is kérdéses, hogy hány fő foglalkoztat majd a társaság. Kaposi László a 10 éves feladatellátási szerződéssel kapcsolatban megjegyezte, ez egy szabályokhoz igazodó döntés volt, ám csak részletkérdés, mert a képviselő-testület bármikor dönthet úgy, hogy megszünteti a céget.

A DK képviselője hozzáfűzte azt is, hogy egy frakció dominanciája elég volt ahhoz, hogy megalapítsák a céget. Kaposi László megemlítette azt a példát, amelyet Szarvas Péter polgármester hozott a közgyűlésre: eszerint 2000-ben több mint háromszoros áron végezte volna a parkgondozást az akkori városüzemeltetési cég. Hozzátette, ez alapján bizonyított, hogy gazdaságosabban működik a jelenlegi rendszer.

A politikus az állami szerepvállalással kapcsolatban kifejtette, hogy az államnak ellenőrző feladata van a piaccal, illetve a munkavállalókkal szemben. Hozzátette: előfordulhat, hogy valaki bebizonyítja, hogy jobban működik egy állami cég, de akkor gond van a szabályozással.

A DK-s önkormányzati képviselőnek felajánlottak egy helyet a kft. felügyelőbizottságában. Kaposi László elmondta, már a rendkívüli ülés után megérkezett a felkérés, de nem szeretett volna azonnal döntést hozni. Végül elfogadta a jelölést, hiszen ellenzéki képviselőként nem lehetett visszautasítani az ajánlást.

Megosztás:

Címke: , , , , ,