DK: gondok vannak az aradi vízátvételnél

2017. április 13. 13:37 | Varga Diána

Közgyűlés után értékelt a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

 

Rosszul áll az aradi vízátvétel ügye a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője szerint. Kaposi László az Alföldvíz Zrt. közgyűlési beszámolója után úgy látja, hogy a projekt kivitelezése során komoly problémák merültek fel, melyek ellehetetleníthetik az eredeti terv megvalósítását.

Az ivóvízminőség-javító programban két terv szerepelt – emlékeztetett Kaposi László. Mint mondta, az egyik az aradi vízátvétel, a másik pedig a víztisztítás melyben víztisztító művek építésére lehetett pályázni. Mint mondta, a vízügyi szakemberek egyértelműen az aradi vízre voksoltak, csak végső szükség- megoldásként említették a vegyi tisztítással előállított ivóvíz fogyasztását.  A politikus úgy fogalmazott: a legnagyobb probléma az, hogy nem épült meg a vezetékszakasz a határtól a kevermesi vízműig, az 1 milliárd Ft értékű munkát a Békés megyei ivóvízminőség javító társulásnak kellett volna létre hoznia, ami a 38 milliárdos beruházásba nem fért bele.  Vélemény szerint a másik nagy probléma, hogy a rezsicsökkentés, valamint a kormány által vezérelt vegyi víztisztítók megépítéséből adódó víztisztítási költségek olyan terheket róttak az Alföldvíz Zrt.-re, hogy a 2009-es tőkeemelés után a projekthez még hiányzó mintegy 850 millió forintot a cég nem tudta kigazdálkodni, így most mintegy 1,6 milliárd forint kellene a befejezéshez. Kaposi László megjegyezte azt is, hogy a határidők szorítanak, ha nem sikerül a pénzt előállítani, a magyar félre hárul a beruházás összköltsége, ami egyébként 50-50 százalékban terhelné a román és magyar felet egyaránt. Ez véleménye szerint Békéscsabának is súlyos problémát jelenthet, mivel a város mintegy 32 százalékban tulajdonos az Alföldvíz Zrt.-ben, és érint még számos Békés megyei, részvényes önkormányzatot is.

A gyermekétkeztetés problémája véleménye szerint "dilettáns gazdálkodás eredménye". Hozzátette: mivel évről évre elmaradtak a szükséges eszközfelújítások és beszerzések, a konyhai eszközök, szállítójárművek állapota leamortizálódott és most más egyéb problémával együtt egyszerre szakadt a város nyakába. Megjegyezte azt is, hogy a 2017-es évi költségvetési tervezetben nincs pénz erre a felújításra. Mint fogalmazott, a végső megoldás pályázatot hirdetve külső tőke igénybevételét szorgalmazva, üzemeltetőt keresni a konyhákra.

FEL