DK: A nyilvánosság hiánya a korrupció melegágya

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést kezdeményez Békés megyében.

– Megyei képviselőként örömmel tölt el, hogy közel két év után a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai eljutottak az elbírálás stádiumába. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a közpénzek elosztásánál fontos lenne a nagyobb átláthatóság biztosítása, márpedig a megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságának döntései a TOP pályázatokról „szupertitkosak” voltak – fogalmazott Árgyelán György a Demokratikus Koalíció megyei képviselője, az 1. választókerület elnöke a DK tájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció képviselője szerint a TOP pályázatok esetében a kiírás pillanatától érzékelhető volt a különböző érdekek megjelenése a kistérségek pályázói között. Ezt tetézte, hogy nem a megyegyűlés, hanem az ötfős területfejlesztési bizottság döntött a beadott 402 pályázat sorsáról, amelyből végül 233 támogatott projektet neveztek meg.

– 2016 elején, amikor először döntött a megyei önkormányzat arról, hogy nem a teljes plénum, a 18 képviselő fog dönteni a pályázatok támogatásáról, akkor ezt kifogásoltam. Tudom, hogy nehezebb, ha a testület dönt, tudom, hogy a demokrácia sokba kerül és időigényes, mert hosszú döntési folyamatokat kell végigcsinálni, de mégis jobb lett volna mindezt a nyilvánosság előtt és nem titkosan eldönteni. Úgy gondolom, hogy a kellő nyilvánosság hiánya a korrupció melegágya. Felteszem a kérdést, hogy a múlt év végi, megyei fideszes belháború résztvevői vajon tanultak-e az elmúlt időszakból. Vajon a pályázatok eredményének, az aránytalan elosztásnak az ismeretében nem lángol-e fel újra a fideszes belháború? – fogalmazott Árgyelán György.

A képviselő elmondta, hogy megyei területfejlesztési bizottság tagjainak titoktartási kötelezettségről szóló papírt kellett aláírniuk. Hozzátette, nem érti miért titkolóztak egy hétig, amikor azután kitették a megyei önkormányzat honlapjára a határozatokat. A Demokratikus Koalíció szerint a pénzek elosztása is kívánnivalót hagy maga után. Nagy a területi eltérés a támogatásokat illetően.

– A TOP pályázatban azt látjuk, hogy ipari parkokat terveznek oda, ahol alig él valaki, és hogy a turisztikai vonzerő emelését támogatják egy olyan területen, ahol 250 lakos van és az adott objektumhoz nem vezet kövesút, és még sorolhatnám. Nekünk, Békés 4. választókerületében, amit kiemelten kellene fejlesztenünk az Mezőhegyes a maga komoly turisztikai vonzerejével, vagy említhetném akár a tótkomlósi Rózsa fürdőt, vagy Orosháza-Gyopárosfürdőt – jelentette ki Kasuba István, Békés megye 4. választókerületének DK-s elnöke.

A Demokratikus Koalíció szerint, aki a közpénzekkel rosszul bánik, azt kellően meg kell büntetni. Éppen ezért a 4. választókerületben aláírásgyűjtést kezdeményeznek. Arról kérdezik meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy aki közpénzeket, pályázati pénzeket elherdálja, nem megfelelő módon költi el, arra sújtson le a törvény szigora, és vagyonával is feleljen a történtekért.

Megosztás:

Címke: , ,