Díszzászlót avattak a 150 éves városháza tiszteletére

2023. szeptember 21. 16:29 | Varga Diána

A szeptember 21-ei közgyűlésen a csabai képviselő-testület is megemlékezett a jeles eseményről.

1873. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit a békéscsabai városháza, amely Sztraka Ernő békéscsabai főépítész és Ybl Miklós közös tervének a gyümölcse. A 150. évfordulón a békéscsabai önkormányzat dolgozói futással, különleges tárlatvezetésekkel, klasszikus zenei koncertekkel és lézershow-val ünnepeltek – az eseményekről itt és itt írtunk korábban. 

Az ülés elején – melynek részleteiről ide kattintva olvashat – a képviselők Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöknek előadását hallgatta meg, aki felidézte az épület történetét: mint mondta, mióta létezik a város, azóta mindig volt egy olyan épület, ahol a helyiek ügyeiket intézhették. Mikor az akkori hatóság kinőtte a kistemplom mellett található épületet, Sztraka Ernőt felkérve készültek el az új városháza tervei. Akkoriban még bírók irányították a települést, ezért polgármesteri irodát nem terveztek, de újoncvetkőztetőt, vallatószobát, adóbeszedő irodát például igen. A korabeli újságok keveset szóltak az építkezésről, de 1873 szeptemberében az elkészülés után felavatták az épületet és díszközgyűlést tartottak, annak ellenére, hogy tombolt a kolerajárvány. Az épület tetején a szoborcsoport az igazságot és a gazdagságot jelképezte, ez valószínűleg akkor tűnt el, amikor a vörös csillagot helyezték el a homlokzat tetején. A kezdetben U alakú épületet a ‘20-as években bővítették ki.

 

Közgyűlés Békéscsabán, 2023.09.21.-én. Fotó: Such Tamás/behir.hu

 

Az előadást követően egy selyem emlékzászlót adott át Szarvas Péter a polgármesteri hivatlat vezető Bacsa Vendel jegyzőnek. A zászlón a városháza homlokzatának rajza mellett csabai, népi motívumok, köztük tulipán, rozmaring és kakas található. Végleges helye még nem eldöntött, de a jubileum évében a díszteremben foglal majd helyet.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL