Diós Zsolt: Talán még fontosabb a tájékoztatás, mint eddig

2020. április 6. 18:21 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Bár a kollégáink nem az első vonalban harcolnak a fertőzöttek megmentéséért, mégsem tehetik meg azt – vagy csak részben –, hogy otthonról dolgozzanak. A 7.Tv Aktuális című magazinjában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető kérdezte Diós Zsoltot, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetőjét arról, hogy mennyire változott meg a szerkesztőség munkája a koronavírus-járvány miatt.

– Miért fontos, hogy a szerkesztőség minden nap végezze a munkáját?

– Néhány hét alatt minden megváltozott körülöttünk, ebből a Békéscsabai Médiacentrum Kft. szerkesztősége sem marad ki. A mi és a nézők élete is megváltozott, a szerkesztőség próbál igazodni a kialakult helyzethez. A Békéscsabai Médiacentrum Kft.-nél az élet nem állt le: a tájékoztatást ugyanolyan fontosnak tartjuk, talán még fontosabbnak, mint az eddigiek során, hiszen mindenki ki van éhezve az információra. Mi azok közé szeretnénk tartozni és azok közé is tartozunk, akik hitelesen szolgálnak hírekkel, próbáljuk az információt eljuttatni mind a városvezetés, mind a megye közszereplőitől a nézőkig, az olvasókig.

 

 

– Ahogyan ön is említette, jelen pillanatban a legfontosabb a hiteles tájékoztatás. Hogyan tudják ezt teljesíteni a kollégák?

– A kollégák csak hiteles forrásból tájékozódnak. Az újságírás egyik alapszabálya, hogy csak akkor adunk közre valamit, ha több helyről megerősítik az adott információt, a kollegáim is így járnak el. Úgy gondolom, a hitelesség ott kezdődik, hogy nem szóbeszédek alapján közlünk információkat. Ez azt jelenti, ha hallunk valamit az utcán, azt nem feltétlenül hisszük el, hanem utánajárunk, megkérjük az illetékeseket, hogy erősítsék meg a hírt, akár több forrásból is.

 

– A kialakult helyzet miatt mennyire változott meg a Csabai Mérleg szerepe?

– A fenntartói elvárások mellett magunkkal szemben is vannak elvárásaink, valamint ebben a helyzetben alkalmazkodunk médiavonalon is. Az újságnak ez a szerepe már lassan három évtizedes Békéscsabán. Van egy bizonyos réteg, akiknek szinte csak ez a lap az egyetlen hírforrásuk. Az ingyenes városi lap 28 ezer példányban kerül a postaládákba kéthetente. Ebben a vészterhes időben, a veszélyhelyzetben azzal próbálunk segíteni, hogy a Csabai Mérlegben olyan információkat közlünk a döntéshozóktól, a városvezetőktől, az országgyűlésben dolgozó Békés megyei képviselőktől, amelyekkel segítjük a lakosságot abban, hogy hogyan védekezhet, mit kell tennie, hogy megelőzze a járványt, a problémák orvoslási lehetőségeiről.

 

– Megváltozott a 7.Tv műsorstruktúrája. Ez azt jelenti, hogy megnöveltük a műsoridőt azért, hogy szórakoztatni és informálni tudjuk a nézőket. Miért volt erre szükség, miért döntött így a szerkesztőség?

– Az, akit a munkája nem hív be a munkahelyére, most otthon tölti az időt. A kulturális intézmények bezártak, sporteseményeket már nem látunk élőben. De megpróbáljuk úgy kiszolgálni a nézőket, hogy tartalmas időtöltés, szórakozás találjanak az otthon töltött hetekben. Megpróbálunk minél színvonalasabb, ismert, helyi személyiségek szereplésével műsorokat sugározni. Megnöveltük a műsoridőt: korábban minden nap 17 órakor kezdődött a szerkesztett adás, ez most 15 órakor elkezdődik. A kisebbek számára ismét sugározzuk a korábbi Mesélő óvodák sorozatunkat 15 órától. A Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal készítettünk egy olyan projektet, amelyben a bábszínészek olvasnak fel meséket a gyerekeknek. A Békéscsabai Jókai Színházzal is együttműködünk: színészeket kértünk fel közösen arra, hogy mindennap egy-egy verssel segítsék ezeket a vészterhes időket. A 19 órakor kezdődő Híradónkban mindennap friss hírekkel szolgálunk. Nem változott a magazinműsorunk sem, 19 óra 20 perc körül, a Híradó után kezdődik az Aktuális. Ebben a műsorban továbbra is megpróbálunk szakembereket, közéleti személyiségeket megkérni arra, hogy a járványról, a járvány okozta kellemetlenségről, illetve arról beszéljenek, hogyan tudjuk ezt átvészelni. 

 

– Ahogy említette, számos együttműködés született például a helyi kulturális intézményekkel. Miért volt fontos, hogy ezek a már meglévő partnerségek megmaradjanak, sőt, egy kicsit más irányba tolódjanak?

– Egy normális időszakban – amikor nincs járvány, nincs ilyen kényszerintézkedés – az emberek színházba, bábszínházba, múzeumba járnak, tehát van igény a kultúrára. Békéscsabán kiváló kulturális intézmények működnek, de most a látogatók nem tudják ezeket az intézményeket felkeresni. Az országban több helyen vesznek elő régi darabokat és tűzik műsorra azokat a televíziók, hogy ne maradjanak kultúra nélkül az otthon ülők. Ennek apropóján jutottunk arra mind a színház, mind a bábszínház vezetésével, hogy működjünk együtt. A bábszínházzal a kisebbeket, a színházi, cirkuszi előadásokkal pedig a teljes családot kívánjuk szórakoztatni. És szeretném hangsúlyozni, hogy tartalmas időtöltéssel kívánjuk őket segíteni.

 

– Egyeztetnek az ország számos pontján található helyi televíziókkal. Most mit látnak? Mennyire van létjogosultsága ezeknek a városi televízióknak? Hogyan tudják ellátni a feladatokat?

– Én azt gondolom, úgy ahogy a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-nél is, az ország többi helyi tévéjénél is hasonló cipőben járnak a kollegák. Szerintem még inkább felértékelődött a helyi televíziók szerepe, hiszen habár az országos televízióból is rengeteg hírt hallunk, és megtudhatjuk a legfontosabb információkat, de a Békéscsabán, a Békés megyében, a régióban történt eseményekről, információkról szóló híreket kevésbé kapjuk meg az országos televízióktól. Nagyon fontos a helyi televíziók szerepe ebben az időszakban, hiszen a helyben történt eseményekről a leggyorsabban mi tudunk beszámolni, ugyanezt elmondhatom az ország más helyi televízióiról is.

 

– Megváltozott a szerkesztőségben a napi munka rutinja is. Mennyiven nehezebb vagy más ez, mint eddig?

– A mi életünket is komolyan befolyásolja ez a járvány. Óvintézkedésképpen azokat az újságíróinkat, szerkesztőinket, akiknek nem feltétlenül kell benttartózkodniuk, otthonról látják el a feladatukat. A munkánk nem lett kevesebb, sőt, úgy látom, hogy egyelőre több, mint a korábban, a "békeidőben". Megváltozott az életünk: a stúdióban nem tudunk feltétlenül vendégül látni mindenkit. Alkalmazkodva a kor kihívásaihoz, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. is az online, videós interjúkat részesíti előnyben, ezzel próbáljuk pótolni a kieső stúdióbeszélgetéseket, vagyis ezek a beszélgetések nem maradnak el. A kollegák folyamatosan dolgoznak, mindenkinek megvan a munkája, azt gondolom, hogy ez így is marad. Mi végig itt leszünk, és végig tájékoztatni fogjuk a város, a megye és a régió lakóit, hiszen a 7.TV nemcsak Békéscsabán, hanem Békés megyében is látható. Sőt, az online verziójában akár az országban vagy a világon bárhol nézhető. A visszajelzéseink szerint a Békéscsabáról elköltözött emberek is szívesen tájékozódnak online csatornáinkon a helyben történtekről, hiszen attól, hogy nem itt élnek, őket ugyanúgy érdekli az, hogy mi történik a városban, a megyében, őket is kiszolgáljuk híreinkkel. A behir.hu-n napjában több tíz hírt teszünk közzé elsősorban a járvánnyal kapcsolatosan, de nem csak arról számolunk be. Az élet zajlik tovább Békés megyében is, mi pedig mindenről hírt adunk, tudósítunk.

 

– Nagyon fontosak az óvintézkedések, amelyeket a szerkesztőség kollégáinak, és az ideérkező vendégeknek is be kell tartani. Ezek milyen intézkedések?

– Ugyan az történik a szerkesztőségünkben, mint ami egy normál háztartásban történik most. Ez természetesen azt jelenti, hogy odafigyelünk a higiéniára: minden nap fertőtlenítjük a stúdiót, minden reggel komoly takarítás folyik, folyamatosan szellőztetünk. Biztosítjuk a kéztisztítók, a fertőtlenítőszerek használatát. Amennyiben szükséges, azoknak a kollegáknak, akik forgatni mennek, szájmaszkot és gumikesztyűt biztosítunk. Mindenféle olyan óvintézkedést megteszünk, amit ez a járvány megkövetel.

 

– Milyen elképzelések vannak azzal kapcsolatosan, hogy ezt az átmeneti időszakot a legjobban viselje a szerkesztőség és minél több, színesebb műsort tudjunk biztosítani a nézőinknek?

– Mi sem tudunk és nem is akarunk a jövőbe látni, de a terveink megvannak. Nem beszéltünk még a vallási műsorokról: a Békéscsabai Médiacentrum Kft. együttműködik a három nagy egyházzal, a katolikussal, a reformátussal és az evangélikussal. Készülünk az ünnepre, hiszen hamarosan húsvét van. Mivel a hívek sem tudnak templomba járni, ezt az igényt is megpróbáljuk kielégíteni azzal, hogy a televízióban és online közvetítjük a misét, illetve istentiszteleteket mind a három egyháztól. A szokásostól eltérően a héten nagypénteken is láthatnak húsvéti liturgiákat mind a három egyház jóvoltából, majd  vasárnap 9, 10 és 11 órától közvetítjük az istentiszteleteket, illetve misét. Ezen kívül vasárnap hajnal 5 órakor az evangélikus hajnalváró istentiszteletet is közvetíteni fogjuk. Ezen felül említettem az együttműködést a bábszínházzal: több mesét vettünk már fel a bábszínészekkel. Ez a sorozatunk április 16-án indul, 17 óra 10 perckor láthatják majd a legkisebbek a műsorunkat. Szeretnénk a továbbiakban online játékot elindítani, Kreatívan otthon címmel, ennek még folyamatban van a tervezése. Arról is beszélnünk kell, hogy elindítottunk egy nagyon jó játékot, a Csabai Kalandozásokat óvodásoknak, illetve általános iskolás alsós diákoknak. A járványra való tekintettel sajnos fel kellett függesztenünk ezt a kezdeményezést. Egyelőre nem tudjuk, hogyan ér véget a játék. Amennyiben mégis engedik a körülmények, akkor természetesen folytatni fogjuk. Ami biztos, hogy szeptembertől, az új tanévben egy új, egész tanévre szóló játékkal várjuk majd az érdeklődőket, a legkisebbeket. Sőt, tervek szerint már a nagyobb korosztályokat is be fogjuk vonni. De erről a részleteket később tudjuk majd közölni.

További programok »

FEL