Dinnyét kóstoltak a Jókai előtt – videóval

Kerüljön be a dinnye a közétkeztetésbe, ismerje meg mindenki a kiváló minőségű hazai gyümölcsöt és a vásárlók is ezt emeljék le a boltok polcairól. Ezzel a céllal tartottak dinnyekóstoltatást Békéscsaba belvárosában a Nemzeti Agrárkamara kezdeményezésére.

A kicsiket nem kellett sokáig hívogatni, azonnal az asztalokhoz siettek és már ették is a mézédes helyi dinnyét. Volt sárga bélű, mag nélküli görögdinnye és sárgadinnye is.

Sokan ismerik és szeretik a gyerekek közül a gyümölcsöt, de a kóstoltatásnál is volt olyan, aki még elmondása szerint nem is evett ilyet. A Mintamenza Program szakmai vezetője azt mondja, a közétkeztetésben minél hamarabb be kell vezetni akár heti többszöri fogyasztásra a terméket.

– A terv az, hogy figyelembe vegyék a szezonalitást, főleg az élelmezésvezetők. Amikor a nyári étlapot tervezik, akkor elsősorban ne utaztatott termékről beszéljünk, hanem helyben fogyasztásról- nyilatkozta a Jókai színház előtt felállított standnál Prohászka Béla, a Mintamenza Program szakmai vezetője.

 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője szerint Magyarországon ma már mindenki a Békés megyei dinnyét keresi, hiszen itt termelik a legjobb minőségű gyümölcsöt, kiváló technikával.

– Folyamatosan tud szállítani Magyarországra és exportra is. A marketing, a promóció, a kóstoltatás nagyon fontos, főleg a gyerekeknek. Ezekből a gyerekekből lesz később a fogyasztó – mondta Dr. Mártonffy Béla osztályvezető.

A szakemberek szerint a gazdák fejlődését a magyar termék minél szélesebb körű piacra juttatása segíti.

– Egy magyar gyümölcs melléállunk, ami kiváló minőségű, magas tápértékkel rendelkezik úgy gondolom, hogy jót teszünk. Azok az ásványi anyagok, azok a nélkülözhetetlen vitaminok, amik a nyári időszakban kellenek, megtalálhatók benne. Az idősektől a fiatalokig mindenkinek szüksége van ezekre – tette hozzá Vantara Gyula országgyűlési képviselő.

A dinnyetermelők egyesülete szerint hiába lett kiváló az idei termés, így is csak közepes évet zárhatnak.

– Szeretnénk, ha minél gyorsabban felfelé ívelne az ár, mert sajnos már a huszonöt forintot is elérte a tegnap-tegnapelőtt, ami nagyon tragikus – hallottuk Kovács Zoltántól, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnökétől.

Oravecz Tamás évtizedekig termelt dinnyét. Mint mondta, a kialakult és szerinte tarthatatlan helyzet miatt felhagyott a dinnyetermeléssel.

– Nem fogom növelni a kínálatot, majd meglátjuk, hogy ki hogy reagál ezzel kapcsolatban. Van, aki kevesebbet tesz, van, aki le fogja felezni a termésterületét, van, aki abba fogja hagyni – vázolta a legrosszabb lehetőségeket Oravecz Tamás volt dinnyetermelő.

Az agrárkamara megyei elnöke szerint leértékelődik a gazdák befektetett energiája, munkája és tőkéje. Bizonyos helyzetekben pedig veszteségessé válnak.

– Ezt nem nézhetjük ölbe tett kézzel. A kamara országos vezetősége és a megyei is mindent elkövet majd azért, hogy ez a folyamat ne eszkalálódjon, megálljon és lehetőleg ne ismétlődjön meg – nyilatkozta Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

Az elnök hozzátette: bőven van feladatuk a gazdáknak is, hiszen a piacon a jövőben szervezetten kell megjelenniük. Ez pedig véleménye szerint a jövőben lényegesen jobb alkupozícióhoz vezethet.

 

Megosztás:

Címke: , , ,