Dévaványán megkezdődött a túzokok visszavadítása

2017. augusztus 23. 17:48 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Idén tizenegy túzokfióka kelt ki és nevelkedett fel sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Visszavadításuk a napokban megkezdődött.

A repatriálás (visszavadítás) egy meglehetősen hosszú, mintegy három hónapig tartó folyamat. Első lépésként a fiatal madarakat augusztus 17-én kihelyezték a 400 hektáros, bekerített, s ily módon szőrmés ragadozóktól mentes, túzokvédelmi mintaterületre. Itt a továbbiakban csaknem két hónapon át napi 24 órás, folyamatos felügyeletet biztosítunk számukra.
A madarak a két hónap alatt megtanulnak repülni és önállóan táplálkozni. Azt azonban, hogy miként kell reagálni a ragadozók jelenlétére, hogyan lehet elmenekülni például egy sastámadás esetén, csak vad társaik segítségével tudják elsajátítani. Éppen ezért a mintaterület vetéskultúráját úgy alakították ki, hogy az kellően vonzó legyen a vad túzokok számára. A 400 hektárt apró parcellákra osztották fel, ezek mintegy 50 százalékán gyep, a másik felén pedig lucerna és különböző kalászosok, továbbá ugarok vannak.
A visszavadítás előtt álló fiatal madarak közül háromra GPS-jeladó kerül majd, így további útjukat pontosan nyomon követhetik. Mind a tizenegy túzok ornitológiai gyűrűt és egyedi, színes jelölőgyűrűt is kap.
A KMNPI dévaványai Túzokvédelmi Állomására a túzoktojások mellett idén egy vándorsólyom és egy fakókeselyű tojást is beszállítottak, melyekből később sikeresen kikeltek a fiókák. Hét olyan parlagi sasfiókát fogadtak be, amelyek az extrém időjárási körülmények miatt kiestek a fészekből. Ezeket a fiókákat később pótszülők fészkébe helyezték ki.
Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL