Demográfiáról és egészségpolitikáról tanácskoztak Gyulán

2018. március 9. 09:04 | Papp Ádám Sándor

Kecskemét után Gyulán tartották meg a második Demográfia és egészségpolitika konferenciát. Az esemény középpontjában a család, az egészségügy, valamint a lakosság helyben tartásának fontossága állt.

A kormány programja szerint 2018 a családok éve. A cél, hogy egyre több figyelmet és támogatást kapjanak országszerte az egy-, két- vagy többgyermekes, illetve a gyermekvállalás előtt álló családok. Gyula polgármestere köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a család évszázadok óta a társadalom egyik alappillére, ezért a fürdővárosban több intézkedéssel is próbálják segíteni a családokat.

– Az intézményfejlesztési programunk mellett pénzügyi támogatást nyújtunk a gyermek fogadásának előkészítéséhez. Babaruha programot működtetünk 2014 óta, melynek lényege, hogy varrónőink által készített babaruhákat ajándékozunk azoknak az újszülötteknek, akiknek a családja ezt igényli - hangoztatta dr. Görgényi Ernő.

A Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja arról beszélt, hogy két hét múlva indul Gyulán a Közös érték az egészség programsorozat, melynek célja többek között az egészséges életmód népszerűsítése.

– Civil szervezetek, kórházak, családsegítő központok, a Vöröskereszt és más társadalmi szervezetek vesznek részt abban a programban, amit egyes önkormányzatoknál szeretnénk – a szűrésektől az egészséges életmód népszerűsítéséig – megszervezni. Ez azt jelenti, hogy a következő négy évben Békés megye valamennyi településére el fogunk jutni ezzel a programmal - emelte ki dr. Takács Árpád.

Az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon sokkal kevesebben vállalnak gyermeket, mint 10 évvel ezelőtt, ezért a kormány egészségügyi fejlesztésekkel és családbarát szemlélettel igyekszik segíteni a demográfiai mutatók javulását.

– A napokban jelentették be a családbarát szülészeti programot, amellyel 10 milliárd forint értékben fogja a kormányzat támogatni az intézményéket a családbarát szülészeti körülmények kialakításában – fogalmazott dr. Mészáros János.

A konferencián kiemelték: a Gál Ferenc Főiskola egyik fontost célja, hogy helyben biztosítsák a fiatalok minőségi oktatását, így erősítve a térség megtartóerejét is.

 

 

További programok »

FEL