Konferenciát tartottak a Családok egészségéről Gyulán

2018. december 6. 18:11 | Gyemendi Réka

A család egészsége – ezzel a címmel tartottak konferenciát csütörtökön Gyulán. A konferencia a családot mint a társadalom legkisebb egységét, annak szociális, szellemi, lelki és testi egészségét helyezte a középpontjába.

 

 

A rendezvényen Gyula alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a város önkormányzata már 7 éve viseli a családbarát önkormányzat címet.

– Komplex programmal, szolgáltatási rendszerrel igyekszünk segíteni a gyulai családok életminőségének javításán és a gyulai gyermekek életkörülményein. Elhivatottan állunk ki a család egysége mellett – fogalmazott Kónya István.

Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke köszöntőjében arról beszélt, hogy két értéket tartalmaz a konferencia címe: a családot és az egészséget, melyek szerinte mindenki számára első helyen vannak az értékek hierarchiájában. Hozzátette: a konferencia címe és időpontja nagyon sajátos harmóniában van, hiszen az advent éppen a családról és egészségről szól.

A rendezvényen több előadást hallgathattak meg a látogatók. Dr. Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke arról beszélt: az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország a 22. helyen áll a születésszámokat tekintve.

– Szemléletváltásra van szükség. Tudatosítanunk kell, hogy létezik egy biológiai ablak, amely szerint a 25. és a 35. életév között ajánljuk leginkább a teherbeesést. Ezt követően már a kóros terhességek száma növekszik, valamint nehezített a teherbeesés. Ez a férfiakra is jellemző, hiszen 40 év felett már nehezebben jön létre a megtermékenyítés – hangsúlyozta az elnök.

A Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is a népességfogyás folyamatát emelte ki. Elmondta: a statisztikai adatok szerint 40 évvel ezelőtt 10,7 millió volt az ország lakossága, ma már egymillióval kevesebb.

– A kormány felismerte azt, hogy a nemzet megtartó erejét a családok, a magyar gyermekek születése adja. Ezért számos olyan kedvezményt, olyan kormányzati intézkedést kellett bevezetni, amelyek ezt a célt szolgálják, így a családi otthonteremtési kedvezmény, a családi adókedvezmények rendszere vagy a GYED extra bevezetése – emelte ki Dr. Takács Árpád.

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL