Dancsó Tibor: Az lenne a cél, hogy a turista Békéscsabán költse el a pénzét

2022. június 21. 14:59 | Szabó Judit

Kedden délelőtt értékelte a nyári szünet előtti utolsó közgyűlés döntéseit Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció békéscsabai önkormányzati képviselője.

A képviselő három témában fejtette ki véleményét. Kiemelte, hogy a közgyűlés elfogadta a klímastratégiát, valamint a turizmusfejlesztési koncepciót. Dancsó Tibor úgy fogalmazott, hogy az eddig kibocsájtott szén-dioxid mennyiség miatt már most problémák vannak, mely tovább fokozza a globális felmelegedést. Mint mondta, a klímastratégia lényege az lenne, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsájtást, illetve erdősítsenek, fásítsanak. Kitért arra is, hogy körülbelül háromezer hektár erdőt kellene telepíteni Békéscsabán és környékén ahhoz, hogy az erdősítésnek érezhető hatása legyen a város klímájára.

– Egyik témában sem látom, hogy olyan sok minden történne. Beszélünk a kérdésről, de nem sok dolog történik. A környezetvédelem és a klímatudatosság szorosan összefügg egymással – emelte ki Dancsó Tibor. A békéscsabai képviselő arról is beszélt, hogy a városban lehullott csapadékot meg kellene tartani, akár záportározók létesítésével, ez megkönnyítené a locsolást is. 

Mint mondta, elkészült a város turizmus-fejlesztési koncepciója, amely négy évre határozza meg a tennivalókat. Kiemelte, hogy egy jó anyagról van szó, de szerinte abban az esetben, ha nem történik semmi, a koncepciót akár be is lehet tenni a fiókba. Akkor végzi jól a város a dolgát, ha a vendégéjszakák és a turisták száma is folyamatosan emelkedik – ecsetelte a képviselő, aki azt is hozzáfűzte: az lenne a cél, hogy a turista Békéscsabán költse el a pénzét.

A tájékoztatón kitért a város orvosi ellátására is. Elmondta, hogy Békéscsabán összesen ötvenöt orvosi praxis van, amelybe beletartoznak a felnőtt-, a gyermek- és a fogorvosok is. Dancsó Tibor aláhúzta, hogy ebből már most is van három olyan felnőtt körzet, amely betöltetlen, valamint tizennégy olyan háziorvos van, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt. 

A politikus szerint abban az esetben, ha ezen az arányon nem sikerül változtatni, akkor pár éven belül az orvosok közel harminc százaléka kiesik majd a rendszerből. A képviselő arra hívta fel a közgyűlésen a figyelmet, hogy ezzel a kérdéssel intenzívebben kell foglalkozni. Kiemelte, hogy most is működik egy program, amelynek célja, hogy az orvosokat Békéscsabán tartsák, de szerinte más városokhoz hasonlóan több pénzt kellene költeni a területre. 

További programok »

FEL