CultUmbrella: Együttműködés a helyi értékek megőrzéséért

2019. február 12. 10:03 | Gyemendi Réka

Elindult a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a CultUmbrella - Települési együttműködések erősítése a Körösök Völgyében című projektje, erről a szervezet hétfőn, a Körösök Völgye Látogatóközpontban tájékoztatott. Az egyesület célja, hogy támogassa a helyi értékek megőrzését és határokon átívelő, egységes tájegységként mutassa be a Körösök vidékét. 

 

 

A Körösök Völgye Naturpark Egyesület már közel 20 éve áll együttműködésben romániai önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, az eltelt idő alatt pedig számos programot valósítottak meg közösen. Az egyesület  2010-ben egy széleskörű együttműködést is kezdeményezett, a közös szerepvállalást pedig egy megállapodásban rögzítették. Ezt aláírta Nagyszalonta (Salonta), illetve Nagyzerind (Zerind) önkormányzata is. Az egyesület projekt-managere elmondta: a CultUmbrella elnevezésű projekt 2018 elején indult és 16 hónapot ölel fel. A szervezet és Zerind város 2-2 rendezvénynek ad majd otthont 2019 és 2020 között.

– A projektre 65 ezer euro támogatást nyertek. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból mintegy 85 százalékos támogatást kaptunk, a romániai és magyar kormány 10-, illetve 13 százalékban támogatja a programot, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat és az egyesületünk önerőből teszi hozzá – emelte ki Pócsi Gabriella.

 

Fotó: Tóth Áron

 

– Elsősorban a környezetvédelmi programpontokat erősítettük, így a saját és a szomszédos környezeti értékek megismertetését közös kiadványokkal, túraprogramokkal, valamint kerékpártúrákkal a Körösök mentén. A lefontosabb viszont a családi nap, amelynek Békés és Zerind is otthont ad majd. Ennek célja a családi-baráti kapcsolatok és a civil szervezeti kapcsolatok erőítése. Úgy gondolom, ez egy igen széleskörű és példamutató program – mondta el Vantara Gyula, a Körösök Völgye Naturpark Egyesület elnöke. – A "határok eltörlésével" egy rossz döntés következményeit próbáljuk meg úgy enyhíteni és rendbe hozni, hogy helyreállítjuk a két nép között a kulturális és infrastrukturális kapcsolatokat. Akkor nagyon sok családot választottak el egymástól, sok rokoni kapcsolat is megszakadt. Ezeket a kapcsolatokat is szeretnénk némiképp helyreállítani – összegzett az elnök.

A sajtótájékoztatóra ellátogatott Nagyzerind Község polgármestere, aki hangsúlyozta: nem ez az első együttműködésük az egyesülettel, hiszen korábban egy bicikliút műszaki tervét valósították meg közösen.

– A határ nem biztos, hogy elválasztja a két országot, hiszen összeköt bennünket a Fekete-Körös, melynek partján sok magyar és román település van. Ezeket a településeket szeretnénk kapcsolatba hozni egymással – fogalmazott Simándi Sándor.

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL