Cukorbetegség avagy a négy vágtató ló - előadás a diabéteszről Orosházán

2021. október 28. 12:19 | behir.hu

Miért fontos a megelőzés? Mit és hogyan kell tenni, hogy ne súlyosbodjon a baj? Mit tehet a család, hogy segítsen? Mindezekre válaszokat kaphat az EFI Esték legújabb előadásán.

A cukorbetegség korunk egyik civilizációs betegsége. Mint krónikus megbetegedés életre szóló gondozást igényel, mely megvalósíthatatlan a páciens családja és segítő egészségügyi támogatás nélkül – emlékeztet közleményében az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet.

– A mai kezelés négy vágtató lóhoz hasonlítható, melyek: az étrend, a fizikai aktivitás, az egészségre nevelés (edukáció) és az ezeket kiegészítő gyógyszeres kezelés. Régebben úgy gondolták, hogy a gyeplőt az orvos fogja, de ma úgy tűnik, a gyeplő a diabéteszes kezében van, ám rajtunk, a segítőkön is múlik, hogy a lovakat jól irányítja-e – fogalmaz dr. Duray Gergő, az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet belgyógyász, diabetológus szakorvosa, az EFI Esték következő előadója. 

A főorvos hangsúlyozza, gyakori, hogy a páciensek a diabétesz tünetmentessége miatt nem tartják be az étrendi és az életmód változásra vonatkozó javaslatokat és csak 8-15 év után, a szövődmények kialakulásakor veszik komolyan betegségüket. Ezért nagyon fontos a már gyermekkorban elkezdett prevenciós tevékenység, és ha kialakul a cukorbetegség, annak  diagnosztizálásakor a megfelelő motiváció a szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében. 

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának szervezésében megvalósuló rendezvény november 3-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Petőfi Művelődési Központ 2. emeletén. Az előadás ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrációs jegy váltására a PMK Orosháza információs pultjánál, november 2-ig van lehetőség.

További programok »

Itthon

FEL