Csigabiga gyere ki, bababörze vár ideki!

2016. február 13. 16:43 | Varga Diána

Plüssmackók, rugdalózók, kisnadrágok - többek közt ezek is sorakoztak a Csabagyöngye Kulturális Központban szombat délelőtt. Nem először rendezték meg a Csigabiga Baba- és Gyermekruha Börze névre hallgató eseményt, ahol anyák, apák, nagyszülők adhatják-vehetik a gyermek-holmikat, és nem először fordult elő az sem, hogy a szervezők jótékony célra fordítják a börzéből befolyó összeget. Ezúttal egy nagybeteg kisfiú kapja a felajánlásokat.

Megunta, kinőtte a gyerek, de gyakorlatilag semmi baja a kiscipőnek, kisnadrágnak, kispólónak. A kisgyerekes szülők naponta szembesülnek hasonló problémával. Mit tehet ilyenkor anya vagy apa? Kiviheti a használt, de el nem nyűtt holmikat a ruhavásárra, hogy továbbadhassa valaki olyannak, akinek szüksége van rá. Ezzel a céllal jött létre körülbelül három éve a Csigabiga börze. Az ötlet egy közösségi oldal csoportjából nőtte ki magát, avatta be hírportálunkat a részletekbe Nagy Mariann Éva. A főszervező azt is elárulta, hogy a rendezvényen kizáólag csak anyák, nagyszülők és magánemberek árulhatnak, cégek nem. 

A legtöbb érdeklődő, eladó már rutinosan mozog a bababörzék világában. Egyikük azt mondta, azért jött el már többedik alkalommal kisfiával, hogy megmutassa gyermekének: a megunt játékokat, ruhákat nem kell eldobni, hanem tovább is lehet adni azoknak, akiknek szüksége van rá, nem utolsó sorban pedig még pénzt is kapnak érte. Egy másik anyuka azt újságolta, hogy így jóval kedvezményesebben tud hozzájutni például ruhákhoz, mint a boltokban, hiszen vannak olyan darabok, amelyeket csak nagyon rövid ideig tud használni, mert a gyerkőc olyan gyorsan kinövi. A börzékkel pedig sokat spórol a család.

Ezen túl jótékony célja is volt a rendezvénynek. A bababörzén szinte már hagyomány, hogy felajánlásokat gyűjtenek, hol a békéscsabai kórház gyermekosztályának, szülészetének, hol az Adományboltnak.

– A Csabagyöngye felajánlotta, hogy állják a börze programjainak költségeit, így felszabadult az asztalpénz, amit jótékony célra fordíthatunk.Közös elhatározás volt, hogy ezt valakinek felajánlanánk adományként, a közösségi oldalas csoportból többen is Simonka Patrikot javasolták. Felvettem a kapcsolatot az édesanyjával, jeleztem neki, hogy ők fogják kapni befolyó közel hatvanezer forintot – mondta el Nagy Mariann Éva, hozzátéve: egy gyűjtődobozt is kihelyeztek a Csabagyöngye előterében, amibe a résztvevők, illetve a látogatók is dobhatnak adományt.

Simonka Patriknál 2014-ben rosszindulatú agytörzsi tumort diagnosztizáltak. Azóta Budapesten kétszer is műtötték, ám a tumort nem tudták teljesen eltávolítani. Szegeden hét kemoterápiás blokkot és 31 sugaras kezelést kapott, amelyből 27 a teljes gerincet is érintette. A kisfiú állapota jelenleg stagnál, gyógyszeres kezelést kap, külföldi kezelésre gyűjtenek a szülei és a Kosztyú Ádám Emlékére Alapítvány.

FEL