Csendes gyertyagyújtással és koszorúval emlékeztek meg a 101-es gyalogezredről

2021. augusztus 2. 11:54 | Csiffáry Zsuzsanna

Hétfőn délelőtt Békéscsabán, a Szabadság téri obeliszk előtt, csendes gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek az első világháborúban szolgált 101-es gyalogezred katonáira. A rendezvényt a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezte.

Huszár Endre, a városvédő egyesület tagja megemlékezésében kiemelte, hogy az 1914. június 28-án, Szarajevóban elkövetett merénylet akkor lángra lobbantotta a világot. Egy hónappal később a monarchia hadat üzent Szerbiának. A megye és Békéscsaba hadkötelezettjeinek hatvan százaléka az 1883-ban alakult 101-es gyalogezredbe kapott behívóparancsot. 

A 101-es Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj részéről Lipták József alezredes, a 14. hadkiegészítő toborzó iroda részéről Braun Tibor őrnagy, a Rákóczi Szövetség részéről az Evangélikus gimnázium diákjai tisztelegtek koszorúval az elesett katonák emléke előtt.

Az egyesület alelnöke, Mészáros Zsuzsanna elmondta, hogy minden évben, augusztus másodikán tartanak megemlékezést a 101-es gyalogezredről az emlékműnél. Az ezred 1914. augusztus 2-án vonult a háborúba, és a katonák 52 hónapnyi távollét után térhettek csak haza Békéscsabára. 

A megemlékező beszéd során egyebek mellett Panwitz Vilmos parancsnokot emelték ki, aki a frontvonalban harcolt, és később adományokkal segítette a katonák családtagjait.

Galéria

 

További programok »

FEL