Csend és nyugalom a falakon a Békéstáji Galériában

2020. augusztus 14. 12:42 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az elmúlt években a Békéstáj Művészeti Társaság tagjai között egy fiatal gárda is megjelent – kezdte köszöntőjét a társaság elnöke. Gnandt János csütörtökön nyitotta meg Szilágyi Péter békéscsabai festőművész kiállítását a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéstáji Galériájában.

Szilágyi Péter 2014-ben végzett a Szeberényi Gusztáv Adolf művészeti szakiskolában, Gnandt János pedagógiai pályafutásának utolsó végzős osztályában – fogalmazott a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke. Hozzátette: egykori diákja a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán folytatta tanulmányait. Megnyitó beszédében Gnandt János kiemelet: a fiatal művész az egyetemi évei alatt több elismerésben, ösztöndíjban részesült, idén pedig a Barcsay-díjat vehette át. Emellett 2020-ban vették fel a Békéstáj Művészeti Társaságba; a csütörtökön megnyitott első önálló tárlata egyben bemutatkozó kiállítása is.

– Súlyos és lehelet könnyű elemek társulnak képein, amelyeknek hangulatát a csend és a nyugalom uralja. Ez valamiféle belső egyensúlyt ad a műveknek. A kezdeti, geometrikus, ember alkotta tárgyak, téglák, dobozok, lécek formavilágával szemben egy-egy összegyűrt tasak amorf alakja állt. Később az ember alkotta tárgyi világ keveredik az organikus elemekkel. Tömbszerű fatörzsek mellett az ágak finom pókhálója fonja be a teret. Ezt a következetes látásmódot és egységes képi világot, valamint ezeknek hatását segíti a visszafogott színvilág, az okkerek, barnák és a színes szürkék – jellemezte Grandt János a fiatal alkotó most kiállított műveit.

Az érdeklődők szeptember 13-ig láthatják Szilágyi Péter békéscsabai festőművész tárlatát a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéstáji Galériájában.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL