Csapdába ejtett pollenek

2016. február 21. 15:19 | Fekete Kata

Elkezdődött, sőt már javában tart az allergiaszezon. Most a fás szárú növényekre érzékenyek tüsszögnek és fújják az orrukat, hamarosan jönnek a fűfélék és nyár végén a parlagfű. Fontos, hogy a betegek időben kezdjenek gyógyszert szedni.

Tavaly óta télen sem áll le a pollencsapda az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál. Az első mogyoró pollent január 26-án azonosították a szakemberek. Ez sokaknak rossz hír, hiszen hazánkban minden ötödik ember allergiás valamire. 

- Békés megyében már a mogyorópollent, a kőrist, a tiszafát és az égert sikerült azonosítani, tehát ezek a fák már virágoznak. Most is megfigyelhető, hogy esősebb napokon szinte nincs is a csapdában pollen, viszont amikor kicsit kisüt a nap, eláll az eső, nem fúj a szél, akkor megjelennek a pollenek - mondta Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közegészségügyi osztályvezetője. 
Sokan nem is tudják magukról, hogy érzékenyek egy-egy pollenre. Éppen ezért, azok, akiknek látszólag ok nélkül viszket a szemük, folyik az orruk, könnyeznek, tüsszögnek, mihamarabb forduljanak háziorvosukhoz, fül-orr-gégészhez vagy tüdőgyógyászhoz, mert valószínűleg allergiáról van szó. A betegséget bőrteszttel vagy vérvizsgálattal mutatják ki. Időben elkezdett gyógyszerekkel a tüneteket lehet csökkenteni.

Dr. Lászik Tibor fül-orr-gége főorvos felhívta rá a figyelmet, hogy sok gyógyszer van a piacon, nem minden készítmény hat egyformán mindenkire, éppen ezért az orvossal közösen kell megtalálni a megfelelőt. S ha már megvan a megfelelő, akkor használni is kell. Sokan ugyanis abbahagyják a terápiát néhány tünetmentes nap után, mert azt hiszik, hogy meggyógyultak. Holott szó sincs erről, az allergia végleg nem gyógyítható a tudomány mai állása szerint csak a tünetek csökkenthetők. Ehhez azonban az életmódra is figyelni kell. Az interneten már hozzáférhetőek a napi jelentések a pollenkoncentrációról. Aki teheti, azokon a napokon, amikor sok a pollen, lehetőleg éjszakára tervezzen szabadlevegőn programot. Ugyancsak jó tanács, hogy érdemes naponta hajat mosni, a ruhát tilos a friss levegőn szárítani, és hasznos megszabadulni a lakásban a szőnyegpadlótól. A légúti allergiás panaszok ugyanis sokszor nem állnak meg kellemetlen könnyezésnél és köhögésnél, hanem asztmába fordulnak át.

FEL