Nem ez lesz az allergiások évtizede - Drasztikusan nő a pollenkoncentrátum

2023. május 1. 14:26 | behir.hu

Minden évben világszerte hosszabb az allergiaszezon, s emiatt többeket és súlyosabban érint a betegség. A kilátások szerint ez a tendencia folytatódik, a pollenkoncentrátum az évszázad végére drasztikusan megnő.

Egyre több pollen kerül a levegőbe, aminek hátterében leginkább közvetlen és közvetett emberi aktivitás áll. Az egyik az éghajlatváltozás felgyorsítása, amely miatt hosszabbak a meleg évszakok, azaz a növények az év folyamán több napon át nőhetnek és szórhatják a pollenjeiket, mint korábban. A másik ok pedig az ipari tevékenység, kezdve a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésével és elégetésével. 

A pollenek száma az elmúlt három évtizedben körülbelül ötödével emelkedett a klímaváltozás következtében egy 2021-es tanulmány szerint. A Nature tudományos folyóiratban 2022-ben megjelent írás pedig azt valószínűsíti, hogy a pollenkoncentráció az évszázad végére a duplájára nő az Egyesült Államok területén. A már meglévő allergiával vagy légzőszervi problémákkal küzdők tünetei súlyosabbá válhatnak, és a következő évtizedekben többeknél alakulhat ki szezonális allergia.

Forrás: Világgazdaság

 

 

 

 

További programok »

Egészségügy

A kék vonal alapítvány több ezer fiatalnak segít akár az utolsó pillanatban

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonala az idei év első négy hónapjában már közel 10 ezer megkeresést fogadott, amelyből több mint 400 konzultáció szólt önbántalmazásról és több mint 500 esetben jelent meg az öngyilkossági gondolat. Átlagosan 2 hetente fogadtak olyan hívást a Kék Vonal ügyelői, amikor utolsó pillanatos segítség megszervezésére volt szükség.
2024. május 17. 19:20
FEL