Nem ez lesz az allergiások évtizede - Drasztikusan nő a pollenkoncentrátum

2023. május 1. 14:26 | behir.hu

Minden évben világszerte hosszabb az allergiaszezon, s emiatt többeket és súlyosabban érint a betegség. A kilátások szerint ez a tendencia folytatódik, a pollenkoncentrátum az évszázad végére drasztikusan megnő.

Egyre több pollen kerül a levegőbe, aminek hátterében leginkább közvetlen és közvetett emberi aktivitás áll. Az egyik az éghajlatváltozás felgyorsítása, amely miatt hosszabbak a meleg évszakok, azaz a növények az év folyamán több napon át nőhetnek és szórhatják a pollenjeiket, mint korábban. A másik ok pedig az ipari tevékenység, kezdve a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésével és elégetésével. 

A pollenek száma az elmúlt három évtizedben körülbelül ötödével emelkedett a klímaváltozás következtében egy 2021-es tanulmány szerint. A Nature tudományos folyóiratban 2022-ben megjelent írás pedig azt valószínűsíti, hogy a pollenkoncentráció az évszázad végére a duplájára nő az Egyesült Államok területén. A már meglévő allergiával vagy légzőszervi problémákkal küzdők tünetei súlyosabbá válhatnak, és a következő évtizedekben többeknél alakulhat ki szezonális allergia.

Forrás: Világgazdaság

 

 

 

 

További programok »

Egészségügy

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét!

Szeptember 29-e a szív világnapja. A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre, ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás.
2023. szeptember 29. 11:53
FEL