Családok a családokért – önkéntes segítőket toboroztak Békéscsabán

Ismerkedő beszélgetésre invitálta a békéscsabaiakat az Otthon Segítünk Alapítvány. Céljuk a rendezvénnyel az volt, hogy önkénteseket toborozzanak annak érdekében, hogy az alapítvány elindíthassa önkéntes családsegítő helyi szolgálatát Békéscsabán is. 

Az Otthon Segítünk Alapítvány igazgatója, Lehőcz Monika tartott előadást az érdeklődőknek az Új Nemzedék Közösségi Tér épületében hétfő délután. Az alapítvány már 16 éve segít ingyenesen felkészített önkéntesekkel a kisgyermekes családoknak. Jelenleg tizenöt városban nyújtanak támaszt a hozzájuk forduló családoknak, mindemellett 250 felkészített családsegítő személy munkáját koordinálják.

Az alapítvány szolgálatai együttműködnek a helyi családsegítő szolgálatokkal (védőnők, családsegítő-gyermekjóléti szolgálatok) és a helyi civil szervezetekkel a hatékony munka érdekében. Lehőcz Monika elmondta, hogy öt új városban szeretnének jelen lenni, köztük Békéscsabán is. Céljuk, hogy az olyan családok szüleinek nyújtsanak segítséget, ahol legalább egy iskolás kor alatti gyermek is van, de lehet több is és előfordulhat olyan is, hogy még csak várják a csöppséget – hangsúlyozta az alapítvány igazgatója.

Sokan vannak, akik szívesen segítenek az önkéntes alapon működő szervezetnek, viszont nem mindenki lehet segítő.

– Vannak feltételek is, meghatározzuk, hogy kik lehetnek nálunk önkéntesek. Az első alapvető dolog az, hogy szülőnek kell lenni, tehát szülői tapasztalattal kell rendelkezni. Nálunk csak szülők segítenek a szülőknek. Ezentúl pedig egy felkészítésen is részt kell venniük az önkénteseknek. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, anélkül nem mehet senki családhoz. Ezek után is folyamatosan segítő kontroll van a helyi önkéntes koordinátor munkáján – tájékoztatott Lehőcz Monika.

Az önkéntesek átlagosan 3-6 hónapig segítenek egy családnak, heti egyszer, 3-4 órán át egyedi igények alapján.

– Idetartozik például a gyermekfelügyelet, amit nem úgy kell elképzelni, mint egy tipikus gyermekmegőrzést, mert a segítők csak úgy vigyáznak a kicsikre, ha jelen van a szülő is. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy  például együtt mennek ügyet intézni, vagy épp orvoshoz, vagy ha csak pihenni szeretne az anyuka vagy apuka, akkor megteheti a másik szobában, mialatt a segítő vigyázz a gyerekekre – közölte az alapítvány igazgatója.

Az Otthon Segítünk Alapítvány szolgáltatásai ingyenesek a családok számára és az önkéntesek sem kapnak munkájukért pénzt.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , ,