Prohászka Béla mesterszakács elmondta, azért döntöttek ők is a segítség mellett, mert érzik a súlyát annak az emberfeletti munkának, ami a gátaknál folyik. A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza Vácnál segített, ahol teát és limonádét, valamint Békés megyére jellemzően csabai kolbászt, zsíroskenyeret, paprikát, paradicsomot, uborkát és lilahagymát kínált a munkásoknak. A gasztrobusz egyébként hetente járja az országot, Vácra körülbelül 30 önkéntessel érkeztek meg, közülük volt, aki a buszban segített, de többen a homokzsákok megtöltésében is részt vettek.
Prohászka Béla kiemelte, hogy a védekezésnek a folyamata végig rendkívül rendezett és szervezett a homok megérkezésétől egészen a zsákok felpakolásáig a teherautókra. Az ételek és italok biztosításáról nem csak a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai gondoskodtak, hanem rengeteg önkéntes és szervezet is segít. Az intézetnek már több évtizedes kapcsolata van Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral, aki szintén csatlakozott a saját önkéntes csapatával a segítőkhöz, és ahogy Prohászka Béla fogalmazott: példaértékű munkát végeznek ők is a gátaknál.
Az intézet folyamatosan tartja a kapcsolatot az árvízi védekezésben közreműködőkkel, és ahogy a helyzet megkívánja, azonnal indulnak arra a helyszínre, ahol szükség lesz újra az effajta segítségnyújtásra. A nyersanyagot a Szőke és Társai Kft., a pékárut pedig Gömöri Ferenc biztosította a Nemzeti Művelődési Intézet és Prohászka Béla mesterszakács számára.