Családi napot szervez az Együtt a Kisangyalokkal Alapítvány a hétvégén

2024. június 14. 18:07 | Varga Diána

Családi napot szervez az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott gyermekeket támogató Al​apítvány szombaton, a Sanitas Diagnosztikai Központban. A 2017-ben létrejött, súlyos fogyatékossággal élő kisgyermekek és családjaik támogatása céljából működő alapítvány elnökével, dr. Seres Ábel főorvossal beszélgettünk a II. Kisangyalok Családi Nap kapcsán.

 

– Mi a program mögötti indíttatás, ötlet?

– Az alapítványunk több éve működik Békésben, számtalan kisgyereknek segítettünk több 10 millió forinttal. Először azoknak a családoknak szerettünk volna rendezvényt szervezni, akiket az évek során segítettünk, de a csapattal tovább gondoltuk és arra jutottunk, hogy ki szeretnénk terjeszteni a társadalmi érzékenyítést. Mertünk nagyot álmodni, és egy olyan rendezvényt létrehozni, megalkotni, megszervezni, amely mindenkinek szól – bemutatjuk a mozgáskorlátozottakkal élők mindennapjait.

 

– Hol, mikor és milyen programmal várják majd az érdeklődőket?

– Az idei rendezvényünket úgy, ahogy tavalyit, a Sanitas Diagnosztikai Központ nagy parkolójában rendezzük meg Békéscsaba és Gyula között szombaton, június 15-én. A programok épp azért, mert mindenkit szeretettel várunk, széles körűek – szeretnénk ezzel is becsalni és megszólítani minden egyes résztvevőt, legyen idős, felnőtt, fiatal, mozgássérült, vagy más sérülésben szenvedett. A program ingyenes, itt csak a boldogságról és a felhőtlen szórakozásról van szó. A fővédnökünk idén dr. Várkonyi Andrea. Tavaly Drávucz Rita volt, akinek a kislányán, Flórán ugyancsak segítettük. Várkonyi Andreára azért gondoltunk, mert nagyon aktív a civil szervezetek támogatásában. A megnyitóját követően a nagy színpadi programjaink következnek.

 

– Milyen programokkal készülnek? Hogyan tud közelebb kerülni egy egészséges felnőtt egy mozgáskorlátozott kisgyermek mindennapjaihoz?

– Az egyik húzóerőnk, hogy híres paralimpikonokat hívtunk meg, akik közt van párbajtőrvívó és kajak-kenu versenyző is. Az egészséges felnőttek, gyerekek versenyre kelhetnek egy kerekesszékes párbajvívóval, vagy kipróbálhatja a boccia-t, de lesznek akadálypályák is. Azok, akik részt vesznek a versenyekben, kapnak egy igazoló pecsétet, füzetet – a jól teljesítők között értékes nyereményeket sorsolunk ki. Magyarország legnagyobb Mustang szövetsége állt mellénk, amely mozgássérült felnőttek és gyerekek utaztatására is specializálódott. Közel 38 autó regisztrált a rendezvényünkre. Nemcsak városi felvonulás lesz motoros rendőrkisérettel, hanem autóztatás is lesz, mint a tavaly.

 

– Milyenek voltak a tavalyi visszajelzések?

– Nagyon pozitívak. Az első rendezvény szervezése kapcsán eldöntöttük, hogy nemcsak egy rendezvényt szervezünk, hanem egy rendezvénysorozatot, amelyet évente meg szeretnénk ismételni. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az első után, olyannyira, hogy idén például az önkéntes segítők, jelentkezők száma megduplázódott, és már nem tudunk munkát adni a rendezvény során, olyan sokan jelentkeztek. Tavaly 1100-1150 között volt a kilátogatók száma. Remélem, hogy idén is ezt a számot tudjuk majd produkálni.

 

– Hogyan élték meg ezt a közös eseményt azok, akiket Önök támogatnak?

– Nagyon várták. A mozgássérültek nehezebben jutnak el fesztiválokra, rendezvényekre. Látjuk, tudjuk, hogy az akadálymentesítés fontos Magyarországon is, ettől függetlenül maga az utazás nehézkes, körülményes és költséges az ilyen családoknál. A rendezvények nagy része Budapestre, illetve a nagyobb turisztikai központokba koncentrálódik, ezek az Alföld déli régióitól ez messze vannak. Szóval nagyon örültek neki, és ki is jöttek mindnyájan, élvezték azt a napot.

 

– Lesznek visszatérő fellépőik?

– Igyekeztünk az idei programot is úgy összeállítani, hogy mindenki megtalálja azt a csemegét, amit szeretne. Ebben benne van a folklór, a könnyűzene, a tánc, a színház. Fellép például az Alma zenekar. Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja a számításait ebben a műsorban.

 

– A program ingyenes, de ahhoz, hogy létrejöhessen egy ilyen esemény, szükség van támogatókra. Mennyire állnak Önök mellé a támogatók? Mennyire tudják ezzel megmozdítani azokat, akik segítenek egy ilyen rendezvényt megszervezni?

– Tavaly, de idén is meglepő és megható volt számunkra, hogy közel 45 és 50 olyan támogatónk van, aki vagy anyagilag, vagy tombolatárgyakkal támogat minket. A Hunguest Hotel szállodalánc például egy 100 ezer forintos, Magyarország bármely Hunguest szállodájában leüdülhető csomagot ad. A Gyula-Ablak ugyancsak 100 ezer forint értékben egy komplett utalványt ajánlott fel, de minden felajánlás komolyabb, nagyobb értékű ajándékot takar. Van olyan szövetség, amely 300 ezer forintot adományozott rendezvényszervezésre. Azt gondolom, hogy egyértelmű a „sikerünk” ilyen szempontból. Ez egy komoly visszajelzés részünkre, hogy a harmadikat is meg kell szervezzük.

 

– Kérem mondja el a részletes programot, illetve az alapítvány munkájáról milyen felületeken tudnak informálódni az érdeklődők?

– A Facebookon www.facebook.com/kisangyalokkal, valamint a honlapon is megtalálnak minket. Utóbbit azért is ajánlom, mert a Mustang autózás regisztrációhoz kötött, amelyet ezen keresztül lehet megtenni. A helyszínen is lehet regisztrálni, ha van szabad autó. Mind Békéscsaba, mind Gyula-szerte plakátok vannak elhelyezve iskolákhoz, közösségi házakhoz, rendezvényházakhoz közel a hirdetésünkkel. A gyulai lakosok útlezárásra számíthatnak: a Bicere út (a Sanitas előtti út) Békéscsaba felé 1,5 kilométer hosszan lesz lezárva a Mustang autók miatt.

További programok »

Itthon

FEL