Családi napon találkozott a Békés vármegyei ÁGOTA közösség

2023. szeptember 22. 15:12 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Családi napot rendezett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Békés vármegyei gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeknek, fiataloknak és nevelőszüleiknek. A második alkalommal megrendezett eseményre mintegy 300 érintettet vártak pénteken, a CsabaParkban.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársainak számára fontos, hogy az állami gondoskodásban élő gyermekek nevelőszülei megismerhessék azokat a társakat, akik a megyében hasonló helyzetben élik a mindennapjaikat.

– Az ehhez hasonló rendezvényeken lehetőség van összejönni, beszélgetni, megtárgyalni olyan dolgokat, amelyeket esetleg kívülálló emberekkel nem tudunk. Az ÁGOTA közösségen belül barátságok szövődtek, együtt kirándulunk, nyaralunk. Ez teljesen más közösség, mint ahogy az emberek gondolnák. Zárt közösség, mert nem mindenki fogad el minket. Bár sok elismerést kapunk, de azért van, amikor negatívumokat is – fogalmazott Szabó Krisztina, nevelőszülő.

Az ÁGOTA családi nap célja, hogy a nevelőcsaládok tagjai egy napra kiszakadjanak a mindennapok feladataiból és jól érezzék magukat egymás társaságában.  A békéscsabai családi napon részt vettek a Békés vármegyei ÁGOTA lakásotthonokban élő fiatalok is.

– A cél az, hogy kicsit együtt legyünk; hogy megtapasztalják a családjaink, a gyermekeink, a lakásotthonban élő gyermekeink, hogy mi összetartozunk, egy családot alkotunk, ahol találkozhatnak egymással, ahol jól érezhetik magukat. Olyan programokat szervezünk, amelyek a kisebbeknek is élményt nyújtanak, illetve ahol a nagyobbak is jól tudnak szórakozni.  Kifejezetten erre a napra sikerült a gyerekeket kikérnünk az iskolából, hogy megtapasztalják itt is az összetartozást, és hogy hozzánk tartoznak. Együtt élhetjük meg a közös élményeket – hangsúlyozta Bulla Erika, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Békés vármegyei területi igazgatója. 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató rendezvényének kiemelt célja a, hogy a  gyerekek és fiatalok találkozzanak sorstársaikkal, ezáltal tudják nincsenek egyedül. Békés vármegyében jelenleg 464 vérszerinti családjából kiemelt gyermek él az ÁGOTA közösség 110 nevelőszülőjénél.

További programok »

FEL