Új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség

2024. június 4. 17:07 | Vincze Attila

Hat új nevelőszülőt köszöntött az ÁGOTA Közösség kedden Gyomaendrődön. Az eseményen résztvevők megkapták a 60 órás nevelőszülői képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt, melyeket a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány képviselői adtak át.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató részéről Bulla Erika területi igazgató elmondta, hogy a nevelőszülői képzésük – melyet nemcsak Békés vármegyében, hanem országosan is el lehet végezni – 60 órából áll, melynek van egy 32 órás döntéselőkészítő része, a fennmaradó órák pedig a tanfolyam részét képezik. Előbbinél egy gyakorlatias tudást adnak át a nevelőszülő-jelölteknek, a tanfolyami részén pedig az elmélet során tanulják meg azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek szükségesek a gyermekek gondozásához. Mint fogalmazott, idén egy képzés indult el Békésben több mint 10 fővel, azonban páran lemorzsolódtak, így végül hatan kapták meg a tanúsítványukat. A képzésre egy fő kivételével Békésből érkeztek, ugyanakkor volt, aki Hajdú-Biharból járt át Gyomaendrődre.

– Természetesen szeretnénk ha évente több képzést is tudnánk indítani, hiszen azok a gyermekek, akik a családokból való kiemelésre, illetve új családra várnak, számukra nagy szükségük lenne olyan nevelőszülőkre, akik most itt nálunk elvégezték a tanfolyamot, hogy minél inkább egy szerető családba tudjuk őket helyezni – jegyezte meg.

Az ÁGOTA Alapítvány felnőttképzésért felelős önkéntes koordinátora arról beszélt, hogy mindenféleképpen egy komoly kihívást jelent nevelőszülőnek lenni, így a kiválasztás során számos feltételnek kell megfelelniük a jelölteknek. Bakaity Anna kiemelte, ha összejön a megfelelő csoportlétszám, ami minimum 8 főt jelent, akkor tud elindulni egy-egy képzés.

 

Bakaity Anna (b), valamint Bulla Erika (j) adta át Kitajka Katalinnak (középen) a tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítványt. Fotó: Vincze Attila / behir.hu

 

– A legjobb tudásunk szerint készítjük fel a nevelőszülő-jelölteket arra, hogy mivel fognak találkozni, és hogyan tudják a lehető legjobban megoldani azokat a problémákat, melyek szembe jönnek majd velük. A későbbiekben sem lesznek egyedül, hiszen mind az ÁGOTA Alapítvány, mind a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kollégái ott állnak mellettük és a váratlan helyzetekre is igyekszünk megoldást találni – részletezte.

Balázs Károly és Kitajka Katalin mint férj és feleség végezték el a nevelőszülői tanfolyamot, így ők is megkapták kedden az erről szóló tanúsítványukat. Kérdésünkre utóbbi elárulta, közösen döntötték el, hogy két saját gyermekük mellett szeretnének nevelőszülők is lenni.

– Nagyon várjuk a gyerkőcöket, kíváncsiak is vagyunk rájuk és a két saját fiúgyermekünk is nagyon izgatott. Ők viccesen azt mondták, hogy kislányok nem jöhetnek, úgyhogy ők fiúkat várnak, hogy együtt focizhassanak – zárta gondolatait Kitajka Katalin.

 

Galéria

További programok »

FEL