Családi házakba tört be az 56 éves szarka, vádat emelnek ellene

Egy 26 éves férfi volt a felbujtó, ő is börtönre számíthat

A Békéscsabai Járási Ügyészség 14 rendbeli lopás miatt emelt vádat azzal az 56 éves békéscsabai férfival szemben, aki 26 éves bűntársa felbujtására több lakóházba tört be Békéscsabán.

Bejelentett munkaviszonnyal, rendszeres jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkeztek a vádlottak, megélhetésüket lopásokból fedezték. Az elsőrendű vádlott 2016. januárjában költözött a másodrendű vádlott lakásába, aki ennek fejében – kihasználva az első rendű vádlott italozó életmódját – 2016. januárja és áprilisa között több alkalommal arra vette rá az elsőrendű vádlottat, hogy az előre kiszemelt békéscsabai családi házakba betörve készpénzt és egyéb értéktárgyakat lopjon.

 

Kerékpárral járta a várost, hogy házakat figyeljen ki

A másodrendű vádlott kerékpárral járta a város utcáit, hogy olyan ingatlanokat figyeljen ki, amelyekben napközben nem tartózkodnak otthon. A bűncselekmények elkövetése előtt esetenként becsengetve leellenőrizte, hogy valóban senki nem tartózkodik a kiszemelt családi házban, illetve figyelt, miközben társa betört az ingatlanokba. Az így szerzett ingóságokat – némi készpénz és szeszes ital kivételével – az elsőrendű vádlott az előzetesen megbeszéltek szerint a másodrendű vádlottnak adta. Hét békéscsabai családi házba tört be az elsőrendű vádlott úgy, hogy felfeszítette az ajtót, vagy betörte az ablakot, és onnan különféle értékeket – általában műszaki cikkeket, készpénzt és arany ékszereket – lopott el. Volt olyan ház, ahonnan több, mint 200 ezer forint értékben tulajdonított el házikolbászt, és 25 ezer forint értékben házi szilvapálinkát. A vádlottak a sértetteknek 2000-től 1,3 millió forintig terjedő kárt okoztak a lopással és a rongálási kár is jelentős.

Mindkét vádlott többször volt már büntetve vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, az elsőrendű vádlott jelen eljárásban többszörös és különös visszaesőnek minősül. Mindkét vádlott előzetes letartóztatásban van.

A Békéscsabai Járási Ügyészség az elsőrendű vádlottat 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás bűncselekményével vádolja, amelyek közül 11-et a másodrendű vádlott felbujtására követett el. A járási ügyészség mindkét vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, azzal, hogy azt az elsőrendű vádlott esetében fegyházban, a másodrendű vádlott esetében pedig börtönben hajtsák végre, a bíróság pedig tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától. A sértettek polgári jogi igényt is előterjesztettek a vádlottakkal szemben, az ügyészség indítványa alapján a részükre okozott kárt is meg kell a vádlottaknak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Megosztás:

Címke: , ,