Előzetesben az idős-otthonokra specializálódott bűnbanda

2017. november 30. 13:00 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Járási Ügyészség többrendbeli dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt kezdeményezte három szlovák állampolgár - egy 42 éves és egy 38 éves férfi, illetőleg egy 28 éves nő - előzetes letartóztatását, akik számlájára több magyarországi betörés írható - írja a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A gyanúsítottak az elmúlt három hónap alatt legalább négy idősek otthonába az ablakok felfeszítésével törtek Békéscsabán, Kondoroson, Győrújbaráton és Pannonhalmán. A legnagyobb kárt augusztus végén Kondoroson okozták, ahonnan 2 db lemezkazettát és 1 db bútorszéfet loptak el, amelyekben összesen közel 3 millió forint volt. Egy másik kondorosi nyugdíjas ház udvaráról egy kerékpárt is eltulajdonítottak, egy magánházból pedig különféle kéziszerszámokat. A gyanúsítottak legutóbb november 27-én egy pannonhalmi nyugdíjas házba törtek be, ahonnan a pénzkazetták felfeszítése után 1 millió 800 ezer forintot zsákmányoltak. Nem sokkal ezt követően Komáromban, a Duna-hídnál fogták el őket, amikor a lopott pénzzel Szlovákiába akartak távozni.

A rendőrség vizsgálja, hogy mely további magyarországi betörésekhez lehet köze a most lefülelt bandának, így további gyanúsítások is várhatóak az ügyben.

Az eset érdekessége, hogy a 42 éves szlovák férfi korábban volt már Magyarországon büntetve hasonló bűncselekmény miatt, de más néven, mivel azóta nevet változtatott.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a még fel nem tárt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével vagy a még ismeretlen bűntársaikkal történő összebeszéléssel a bizonyítást megnehezítenék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Gyulai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak előzetes letartóztatását 30 napra elrendelte.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

Itthon

FEL