Csabai Sakk Karácsony: A jövő legjobbjai a nagymesterekkel szemben

Még Kanadából is érkezett vendég az idei Csabai Sakk Karácsonyra. A legfiatalabbak, az amatőrök, a profik, a sakknagymesterek és az idősebb korosztály tagjai egyaránt képviseltették magukat a barátságos versenyen. A megmérettetést minden évben a két ünnep között rendezi meg a Békés Megyei Sakkszövetség.

A viadal egyik különlegessége, hogy az idősebb vagy a profi korosztály képviselői is összecsaphatnak a fiatalabb játékosokkal a sorsolásnak köszönhetően. A főszervező elmondta: a korábbi években voltak már meglepetések a versenyen.

– 15-15 perces gondolkodási idő van a játékosoknak, ez a gyorskezűeknek néha kedvez. De ott is el lehet rontani a partit, ha valaki gyorsan játszik. Nem árt gondolkozni is, mert egy jó játékkal meg is lehet lepni az ellenfelet – fogalmazott Petró József, a Békés Megyei Sakkszövetség elnöke.

Idén hatvan játékos érkezett a megmérettetésre – nemcsak a megye minden szegletéből, hanem az Egyesült Államokból is. Az orosházi klub igen szép számmal képviseltette magát.

– Aki versenyszerűen sakkozik az biztos, hogy a küzdőszellemet, a kitartást és a sportszerű játékot kamatoztathatja később. Aki pedig nem versenyszerűen űzi, annak a logikai képessége biztos, hogy fejlődik – árulta el Győri Szabolcs, az Orosházi Sakk Egyesület ifjúsági edzője.

Van olyan fiatal tehetség, aki eddig még csak egy „sakk karácsonyt” hagyott ki és igen komoly eredményeket ért el országos szinten.

– Teljesen hobbi szinten űzöm, nincs jövőbeli tervem vele. Igazából nekem nagyon megtetszett kiskoromban. A legjobb eredményem egy országos negyedik helyezés és van több országos TOP10-es eredményem is. Országos szinten benne vagyok a legjobb tízben még mindig. Igaz, hogy keveset játszok, de még mindig tartom a színvonalat, ameddig tudom – mondta az egyik játékos, Varga Tamás.

A Sakkpalota programnak köszönhetően egy közel teljes iskolás osztály is eljött, hogy számot adjon tudásáról. Ők azok a fiatalok, akiknél minden tantárgyban szerepet kap a sakk, a matematikától elkezdve egészen a testnevelésig.

– 33 éve vagyok a pályán és ez a legjobb módszer, amivel dolgoztam. Megváltoztatja a gyerekek gondolkodását, egészen máshogy látnak. Nekik nem okozott gondot az írás-olvasás tanulás, a matematikai összefüggések megértése, rendkívül könnyű együtt dolgozni velük – emelte ki Bordás Andrea, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Általános Iskola tanítója és a Sakkpalota oktatója.

Azok a gyerekek, akik ezen a versenyen jól teljesítenek, akár a Diákolimpiára is kvalifikálhatják magukat.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,