Csabai népélet és jellegzetes viseletek a Csabagyöngyében

A csabaiak népéletet és a jellegzetes viseleteit idézi meg az a tárlat, amely a Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából indított kiállítássorozat harmadik állomása. A tárlat a Balassi táncegyüttes, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör, a Munkácsy Emlékház közreműködésével jött létre.

A Békéscsaba 300 programjaihoz köthető kiállítássorozat még decemberben indult, amikor Ónodi Henrietta olimpiai aranyérmének 25. évfordulója alkalmából nyílt tárlat a tornász ereklyéiből. A sorozat újabb állomásán Nemcsényi Alíz és Oláh Márkó dél-alföldi friss, illetve oláhos táncokkal idézte meg a népi hagyományokat. A Csabagyöngyében látható tárlat Szőke Péter népi iparművész és Mester Gábor műgyűjtő tárgyaiból állt össze.

– Szinte a tárgyak között, egy tanyán nőttem fel. Ott töltöttem a gyermekkoromat, és nagyon megragadott. Már 44 éve gyűjtöm ezeket a tárgyakat. Két hete keresett meg a hagyományőrző kör és a Munkácsy Emlékház, hogy egy régi parasztkonyhában kellene berendezni a tárgyakat, mondanom sem kell, rögtön ráugrottam az ötletre – árulta el Mester Gábor.

A megnyitón Mácsai Sándor, a hagyományőrző kör elnöke kiemelte, Békéscsaba értékeit kevesen ismerik, éppen ezért fontos bemutatni ezeket a tárgyakat a jövő generációjának.

– A város újratelepítésének 300. évében nagyon fontos, hogy minden történetben legyen egy pici utalás arra, hogy őseink hogyan kezdtek hozzá a város alapításához, későbbi szépítéséhez, bővítéséhez. Fontos bemutatni, hogy miként költözött be a szlovákság, hogyan tartottuk meg a hagyományokat a mai napig, és hogyan kell őrizni ezeket a jövőben is – hangsúlyozta Mácsai Sándor.

A tárlatot április 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Csabagyöngye Hungarikum Klub termében.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,