A fény útja – kiállítás a Munkácsy Emlékházban különleges világítóeszközökből

2023. május 25. 20:00 | Fajó Attila

Mester Gábor műgyűjtőnek köszönhetően új tárlat nyílt különleges, múlt századi és még régebbi világítóeszközökből. A kiállítás a fény útján vezeti végig a látogatóit, közel 140 darab tárgyi elem segítségével.

A Munkácsy Emlékházban nem szokatlan vendég Mester Gábor és a magángyűjteményéből kikerülő, a régmúlt használati eszközeiből álló újabb és újabb tárlat. A különböző mécseseket, karbit lámpákat, vasúti lámpákat és egyéb fényforrásokat felvonultató anyagbanban találunk úgynevezett szoptatós lámpát is, amely a csecsemőkorban lévő gyermekek körüli teendők ellátásában segítették visszafogott fényével az édesanyáknak. Talán nem gondoltuk volna, de már XIX. és XX. század fordulóján is használtak ilyen speciális célra kialakított eszközt elődeink.

A kiállítás megnyitóján Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke mondott köszöntőt. Ebben felelevenítette Mester Gáborral fenntartott baráti kapcsolatának kezdetét, amely hogy hogy nem, egy műtárgy jellegű 100 éves ülőpadhoz kötődik. Továbbá kifejtette abbéli örömét, hogy milyen értéket képviselnek a csabai kulturális életben a műgyűjtő által össezválogatott tárlatok, és hogy milyen gondos szeretettel lettek kiválogatva azok elemei. 

A kiállítás a Munkácsy Emlékházban egészen szeptember végig várja a kíváncsi látogatókat.

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL