Csabai kalandozások – tudásalapú játék indul minden korosztálynak

2019. december 17. 18:47 | Sipos Gábor

Sokak emlékében a honismereti vetélkedők könyvtári csendet, magoló diákokat és az átlagember számára megválaszolhatatlan kérdések tömkelegét idézi fel. Berényi Nagy Péter ötlete nyomán azonban talán ezeket a képzeteket is sikerül eloszlatni azzal a januárban kezdődő játékkal, amellyel bárki, illetve bárkik játszhatnak. A többes szám nem véletlen.

Az alaptézis rettentően egyszerű: adj feladatokat kéthetente egy népszerű, ingyenes városi lapban. Várd az egyéni és csoportosan beküldött megfejtéseket, majd hirdess eredményt a város támogatásával. Ahogy az ötletgazda Berényi Nagy Péter fogalmazott: hihetetlen nagy értékek vannak ebben a városban és ezeket hirdetni kell, elsősorban a békéscsabaiak számára.

A tervek szerint januártól a Csabai Mérleg minden megjelenő lapszámában megtalálható lesz egy feladatsor. A kérdések és feladatok a 2019-20-as tanév végéig jelennek meg kétheti rendszerességgel, ezeket kell az óvodásoknak, iskolásoknak vagy éppen szüleiknek megoldani és a megfejtéseket beküldeni.

– Nemcsak építészeti, hanem hihetetlen kulturális örökségünk, kulturális és sportéletünk van, tehát rengeteg az érték ebben a városban. Erről fontos, hogy ne csak gyerekek tudjanak, hanem a felnőttek is – fogalmazott az ötletgazda, Berényi Nagy Péter.

A játékhoz gondolkodás nélkül csatlakozott a városi önkormányzat, fővédnökségét Szarvas Péter polgármester örömmel fogadta el.

– A kezdeményezés támogatásra és figyelemre méltó. Ez a játékos tanulási folyamat egy remek együttállás, hisz az értéket képviselő Csabai Mérleggel, egyedi, művészeti köntösbe bújtatva, Berényi Nagy Péter segítségével és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szakmai mentorálásával értéket képvisel majd – hangsúlyozta Békéscsaba alpolgármestere, Varga Tamás.

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, Ugrai Gábor azt emelte ki, hogy nagyon jónak találja a megszólított korcsoportot, hiszen az ovisokat és a kisiskolásokat könnyű bevonni a játékba, ezáltal a szüleiket is el lehet érni.

– Tanítani nemcsak iskolában és 45 perc alatt lehet, sőt, egyre inkább törekednünk kell arra, hogy kivigyük a helytörténetet az iskolából és ez egy remek lehetőség erre – mondta a játék tudásbázisát biztosító szakember.

Vida András, a békéscsabai Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője kifejtette, hogy nagyon jónak találja a kezdeményezést, és mint vezető mindent el fog követni azért, hogy a tanórák mellett bevonja a játékba a gyermekeket és szüleiket is.

A Csabai Mérleg kiadója, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. főszerkesztő-helyettese, Varga Diána hozzátette, nagy örömükre szolgált, hogy csatlakozhattak Berényi Nagy Péter kezdeményezéséhez. Hangsúlyozta: külön öröm, hogy a játék fővédnökségére felkért Szarvas Péter polgármester azt elfogadta.

– Különösen fontosnak tartjuk, hogy a város önkormányzati médiumaként, a magunk eszközeivel és a magunk módján tudjuk támogatni ezt a játékot, amit hiánypótlónak és előremutatónak tartunk. Reméljük, hogy egy olyan generáció nő fel Békéscsabán, amely büszke a városára – fogalmazott Varga Diána.

A Csabai Mérleg januári, első lapszámában már megtalálhatóak lesznek az első feladatok, amelyet kortól és nemtől függetlenül minden olvasónknak ajánlunk. Zárszóként íme, George Bernard Shaw szavai: „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.”

 

 

 

További programok »

FEL