Csabai életképek: Békéscsaba leggyászosabb napja

2021. szeptember 26. 10:00 | Ugrai Gábor

Békéscsabán a második világháború harci cselekményei 1944. szeptember 21-én és október 6-án zajlottak. Természetesen az itt élők is átélték, hogy férfirokonaikat elviszik katonának, látták zsidó polgártársaik elhurcolását és tudták, hogy Arad felől a front egyre közelebb érkezik városukhoz.

A csabaiak szeptember felé közeledve megszokták, hogy ellenséges repülőgépek tűnnek fel a város felett és a légiriadók sem okozta akkora riadalmat, mint korábban. Szeptember 21-én, hetvenhét évvel ezelőtt azonban minden másként történt. Az Olaszországból felszálló repülőgépek Dubrovnik érintésével érkeztek meg a magyar légtérbe, ahol Szarvas felett kettéváltak (a többi gép Debrecen felé vette az irányt). Békéscsaba felett fél 11 előtt pár perccel tűntek fel az ellenséges bombázók és hamar megkezdték ledobni gyilkos terhüket. Céljuk a békéscsabai vasútállomás volt, ami azért értékelődött fel nagyon, mert a szovjetek elfoglalták Aradot.

A civil áldozatok egy része a Vasúti temetőben nyugszik egy közös sírban. A felirat szerint „Itt porladnak a föltámadásig, akik Békéscsaba leggyászosabb napján bombák áldozatai lettek”. Az interneten is megtalálható (https://www.familysearch.org/hu/) békéscsabai katolikus halotti anyakönyvben délben került be az első bejegyzés egy olyan csabai lakos haláláról, aki „bomba által koponyasérülés” következtében vesztette életét. Ezt követően megsokasodtak azok a beírások, melyek a halál okát „bombatalálat”, „bombasérülés”, „bombatámadás légnyomás” vagy „bombasérülés tetanusz” adják meg.

Az áldozatok között volt szemész, cipész, de a legtöbb áldozat a MÁV alkalmazottak közül került ki (pályamunkás, kapus, segédtiszt). Életkorukat tekintve 2 és 73 éves kor közöttiek vesztették életüket a bombázásban.

A jaminai evangélikus halotti anyakönyvben az első áldozatnál a halál idejét 11 órában állapították meg. Ezt követően egyre több lett a „légitámadás” és a „bombatámadás” beírás. Erzsébethelyen az áldozatok között napszámost, gyári munkást és tanár is találunk. Ebben a városrészben 4 hónapos a legfiatalabb és 86 éves a legidősebb halott.

Bobatámadás később is érte a várost. 1944. november 4-én a németek támadták a már szovjet kézen lévő Békéscsabát. Ennek a támadásnak volt halálos áldozata a mindössze 21 éves Palotás István, akit a Vasúti temetőben temettek el. A katolikus anyakönyvben pedig november 5-én jegyeztek be egy 66 éves elhunytat, akinél a halál okánál a „bombasérülés” kifejezés szerepelt.

 

További programok »

FEL