„Chopin” rejtett írói vénája mesés artériává változott

2021. január 22. 10:35 | Such Tamás

Meséket kezdett írni a szeghalmi származású, ám évtizedek óta a fővárosban élő zenész. Nagy Szabolcs (Chopin) a pandémia második hulláma alatt először nagyon elszomorodott, majd rejtett írói vénája artériává változott, és a sok-sok gondolat tört a felszínre.

Nagy Szabolccsal még a múlt évezred óta tegeződünk, nem is változtattunk eme nemes szokásunkon.

– Egyszer azt mondtad, hogy számodra a legjobb ajándék a lemez és a könyv. Úgy tűnik, nemcsak a bakelit-, hanem a papír-adathordozók is célba értek: manapság több saját gyártású mesét is kiposztoltál az Fb-re. Honnan jött ez az egész?

– Alapvetően mindig is szerettem írni, csak nem értem rá, mert zenéltem. Mióta nem koncertezem, és karanténspecialista lettem, megjött hozzá a kedvem. Persze eleinte elszomorodtam, hogy ismét vége a zenélésnek. Majd egyszer csak 180 fokos fordulatot vettem, és visszanyertem a huszonéves vidámságomat, kreativitásomat. Jöttek az ötletek, amelyeket utcán, villamoson, buszon nyomban lejegyzeteltem, és itthon befejeztem őket.

– Az elsőnél, A Hangya és a Tücsöknél folyamatosan kerestem a forrásmegjelölést.

– Apai ágon nagyon sokan írogattak: az egyik nagybátyám verseket és esszéket, a másik bölcseleteket, nagyapám néprajzi író volt és a dédnagyapám pedig újságcikket írt. Az első poszt kulcsgondolatát egy netes kommentből vettem át. 

– Blogolnod kellene.

– A bloggal az a baj, hogy oda szinte naponta muszáj írni valamit, az meg nem jó, ha kötelezve érzed magad. Egyszer talán ki szeretném adni őket, csak ahhoz egy könyvnyit kell írni.

 

Nemes Zoltán és Nagy Szabolcs – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Míg Nemes Zoli a mérőt, addig Szabi a soundot szolgáltatja – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Mit szólnak mindehhez az emberek?

– Szóban még nem beszéltem senkivel. Vannak azonban, akik azonnal elolvassák, és a kommentekben megjegyzik, hogy boldogok lettek tőle.

– Mind mesealapú munka?

– Többnyire meséket csavarok ki.

– Beleállsz, ha valaki elkezd osztani?

– Egyszer volt, aki furcsán reagált, de őt töröltem.

– A muzsikát egy kicsit szögre akasztottad?

– Abszolút nem! Újra elkezdtem a klasszikus zenét írni.

– Tényleg, a nyáron mesélted, hogy több helyre is pályáztál a friss kompozícióiddal.

– Azok közül sajnos egy sem sikerült. De a volt tanáromnak, illetve a zeneszerző kollégáimnak elküldtem őket, és mindenki bíztat.

***

Nagy Szabolcs: A Hangya és a Tücsök (részlet)

A Hangya hegedűművész volt. Ahogy azt már hangyatojás kora óta megszokta, nap mint nap szorgalmasan gyakorolt. Nemigen tudott se a világ dolgairól, se a szomszédokról. Szemben Tücsökék laktak, Tücsökék mellett pedig a Galacsinhajtó Bogár. A Hangya látta ugyan időnként Tücsökék fiát, de csak a drága játékain akadt meg a szeme, bár ezek nem különösebben érdekelték; egyszer pedig a Tücsök eltörte a Hangya vonóját, jót röhögve közben, de ezt leszámítva később sem kerültek kapcsolatba egymással. A Hangya legfeljebb éjjel néha felriadt a Tücsök városi terepjárójából kipufogó „duc-duc-duc”-ra.

Egy nap azonban minden megváltozott. Pusztító sáskajárás tarolta le a környéket, és a Hangya egyszer csak észrevette, hogy éhes. Hegedülés közben fel se tűnt neki, hogy már napok óta nem evett. Elindult bevásárolni, de a boltok bezártak, és a kirakatokon belesve csak üresen porosodó polcokat látott. Nagy levegőt vett hát, és bekopogott Tücsökékhez.

– Kezitcsókolom, Tücsök néni, remélem, nem rosszkor zavarom Önöket! – mondta, mert afféle régivágású, udvarias hangya volt.

– Pszt! – emelte fel egyik ízelt, kicsit túlszoláriumozott lábát Tücsökné. – Pszt, halkabban! Most nem jöhetsz be, mert a fiam bekamerázta a lakást, és éppen közvetíti a tévé!

– Mit közvetít?! Mit csinál a fia?

– Semmit. Mégis milliók nézik, bizony!

– Tulajdonképpen én azért jöttem, hogy tetszene-e tudni adni egy darab kenyeret… egy kis vajat… valamit…

– Á, most nem tudok, etetnem, itatnom kell az egész tévéstábot, de hát mit tegyek, imádom az én kis celeburdi fiacskámat! – turbékolta elérzékenyülve Tücsökné.

– Viszontlátásra! – köszönt el csüggedten a Hangya, majd a Galacsinhajtó Bogárhoz zörgetett be.

(Bővebben: Nagy Szabolcs Facebook-oldalán.)

További programok »

FEL