Calendula Terv – meghatározó szerepet szánnak a tehetséggondozásnak

2016. szeptember 4. 08:41 | Mikóczy Erika

Meghatározó szerepet szánnak a tehetséggondozásnak a Calendula Terv keretében. Az átfogó térségfejlesztési koncepció épít a székhelyét Orosházára áthelyező Kodolányi János Főiskolára is. Az együttműködés egyik „gyümölcse” az az elképzelés, mely szerint érettségire alapuló képzések indulnak a mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskolában, ahol sportosztályt is terveznek 2017-től.

A dél-békési szövetségi összefogás célja, hogy vonzó jövőt teremtsenek a térségben élő fiataloknak. A több mint 30 alapító taggal létrejött Dél-Békés Jövőjéért Szövetség munkacsoportjai komplex térségfejlesztési programot dolgoznak ki számos ágazatban (például a foglalkoztatás, turizmus, gazdaságélénkítés), a Calendula Terv kiemelt területe az oktatás is. A cél, hogy bölcsődétől élethosszig magas szintű oktatás-nevelés és képzés jöjjön létre Dél-Békésben.

A közös gondolkodásból, a továbbépítkezés lehetőségeiből formálódott ki az az elképzelés, mely szerint érettségire épülő szakképzések (idegenvezető, turisztikai szervező, sportedző) indulnak Mezőkovácsházán a Hunyadi János Középiskola és a Kodolányi János Főiskola együttműködésével. A középfokú oktatási intézmény igazgatójától megtudtuk, 2017-től tervezik a sportosztályt is.

– Szeretnénk a városban a sport iránti érdeklődést felkelteni, a sportszeretetet erősíteni. Intézményünk akkreditált Tehetségpontként működik, az idegen nyelv, informatika, természettudomány és művészetoktatás mellett az egészséges életmódra nevelés és a mindennapos testnevelés elveinek figyelembe vételével tervezünk. A Kodolányi János Főiskolával együttműködve a 2017/2018-as tanévtől sportedzői, érettségire épülő szakképzésnek adunk helyet. Sportosztályt is indítunk a 9. évfolyamtól, a fiúknak a labdarúgás, a lányoknak a röplabda terén, a helyi együttműködések mellett összefogva az Újpesti Torna Egylettel is – mondta el Sándor Zoltánné, a Hunyadi iskola igazgatója.

A tehetséggondozás itt nem ér véget: Mezőkovácsháza mellett Dél-Békés további településein is bízik a továbblépésben, az együttműködésben a Kodolányi főiskola.

 – Minden feltétel adott, hogy elinduljon a képzés a Hunyadi iskolában. Ezáltal azoknak a gyermekeknek is lehetőségük lesz helyben továbbtanulni, szakmát szerezni, akik még nem szeretnének rögtön egy felsőoktatási intézménybe jelentkezni, ezáltal a gimnázium megtartó ereje is növekedhet. Valamennyi térségi középiskolát, szakiskolát felkerestünk, a hunyadis képzés indítása a folyamat első lépése, a jövőre nézve keressük a további lehetőségeket az együttműködésre – hangsúlyozta dr. Szabó Péter, a főiskola rektora.

A fiataloknak tanulási, képzési, majd munkalehetőség biztosítása sarkalatos pontjai a komplex térségfejlesztési koncepciónak. A Calendula Terv megalapozza az élhető Dél-Békés kialakítását.

– Felkutatjuk és hozzásegítjük a dél-békési tehetségeket a képességeik kibontakoztatásához, mindent megteszünk annak érdekében, hogy azt itt, helyben kamatoztassák a térség jövőjét szolgálva – emelte ki a térségfejlesztési koncepció kidolgozását koordináló Dél-Békés Jövőjéért Szövetség elnöke, Simonka György.

A Szövetség – szándéknyilatkozata értelmében – a tagként közreműködő társadalmi és gazdasági szereplőkkel Dél-Békés jövőjét akarja építeni annak érdekében, hogy jó legyen itt élni, és a fiatalok otthonra, megélhetésre és kiszámítható jövőre találjanak.

 

FEL